Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stoppställe 6 i Finnboda

Bildtext: Oljefabriken i Henriksborg fotograferad år 1955. Fabriken revs på 1960-talet och ersattes av ett radhusområde. Fotograf okänd. Stoppställe 6 på den kulturhistoriska vandringen i Finnboda. Här stannar vi på kajen där färjorna går.

Klicka här för att komma till platsen i Google maps.

Området Danviken

Danviken är en av de äldsta stadsdelarna i Nacka. I området vid det smala näset mellan Hammarby sjö och Saltsjön anlades redan på 1500-talet en kvarn, som Danvikens hospital fick rätten till inkomsterna från. För att öka kvarnens produktionsförmåga höjdes Hammarbysjön genom fördämningar vid Skanstull och vid ett utlopp vid Järlasjön. I slutet av 1600-talet fanns här ett saltsjuderi med saltmagasin. Sjuderiet skulle framställa salt ut Saltsjöns vatten men fungerade inte. Saltmagasinet byggdes på 1780-talet om till en anstalt för fysiskt och psykiskt sjuka. Då trodde man att med straff, hårt arbete och olika tuffa behandlingsmetoder kunde bota mentalsjuka. År 1861 flyttades de intagna till nybyggda Konradsberg vid Marieberg. Idag inrymmer byggnaden lägenheter.

Bildtext: Vy över gamla Danviks hospital, och troligen det äldsta fotot som visar det gamla hospitalsområdet. Samtliga byggnader revs i samband med bygget av Danvikskanalen åren 1918–1920 med undantag av den gamla huvudbyggnaden, som ses till höger, samt ”Danviks dårhus” på Västra Finnbodavägen. Foto 1884, Danvikens arkiv.

Oljefabriken

År 1887 byggdes en oljefabrik på platsen och den gamla saltbruksbyggnaden/dårhuset kom då att användas som arbetarbostad. I området ovanför uppfördes ett tiotal år senare en fabrik för tillverkning av linoleummattor, vaxdukar och oljeimpregnerade regnkläder. Fabriken var i gång till in på 1960-talet, då den övre fabriken revs och ersattes av ett radhusområde. Den undre fabriken revs efter ett pyromandåd 1982.

Klicka här för att gå vidare till stoppställe 7.

Klicka här för att gå tillbaka till stoppställe 5.

Sidan uppdaterades: