Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Sjötäppans medarbetare öppna för nya lösningar

Medarbetarna på Nacka seniorcenter Sjötäppan gör allt för att för de äldre ska ha en fortsatt meningsfull vardag, trots coronapandemin. Tillsammans hittar de nya lösningar och gör det bästa av en ny situation.

Coronapandemin gör läget ansträngt för många inom vård och omsorg. Medarbetarna på Nacka seniorcenter Sjötäppan gör allt för att vardagen ska kunna fortsätta nästan som vanligt. Två av dem som arbetar här är Ulrika Andersson och Stefan Fernlund. Ulrika är arbetsterapeut, Stefan undersköterska på en avdelning för personer med demenssjukdom. Ulrika är också fackligt engagerad som kommunens ombud för Sveriges arbetsterapeuter.

Nya lösningar bejakas

Det här är en tid när nya lösningar välkomnas, bland annat för bemanning. I Nacka går till exempel sex skolsjuksköterskor in och stöttar på äldreboenden. Kommunen har en gemensam kompetensförsörjning och via den får också Sjötäppan sin förstärkning. Stefan berättar entusiastiskt om arbetet med att välkomna nya medarbetare:

- Introduktionen är ett sätt att visa att verksamheten fungerar bra, att vi jobbar bra tillsammans och att det här är ett bra ställe. Vi lär dem, visar och förklarar så att alla får en chans att lära sig jobbet.

DSCF3351_1000x350.jpg

Fortsatt meningsfull vardag

Som arbetsterapeut har Ulrika fokus på att alla boende ska ha en meningsfull vardag. Hon säger att de gör det bästa av situationen och hittar nya lösningar tillsammans:

- Vi vill göra så att det blir bäst för dem som bor här. Jag ger stöd och inspiration till omvårdnadspersonalen, hur kan vi göra det här tillsammans för att fortsätta ha en stimulerande vardag? Nu går jag in och har aktiviteter med de boende för att hjälpa till, vara tillsammans och underlätta för alla. Att ha fokus på hur vi jobbar med risk för smitta och basala hygienrutiner är något som alltid finns med.

Trygghet och omtanke i fokus

För tillfället får äldreboenden inte ta emot besök. Närstående och boende kan istället mötas digitalt och det är många som passar på att visa extra omtanke med blommor och choklad. Man kan också träffas utomhus på avstånd. Medarbetarna är viktigare än någonsin och fungerar som länk till omvärlden. Stefan beskriver hur de klivit fram mer som en familj:

- Vi ska känna oss trygga, våra boende ska känna sig trygga och de närstående ska känna sig trygga med oss. Vi gör verkligen allt vi kan för att våra boende ska ha en bra vardag. Vi spelar musik, sjunger och bakar nästan varje dag. Häromdagen upptäckte vi att bowling är roligt, så vi spelade bowling i korridoren i flera timmar. Mår de boende bra mår vi bra, det och att göra roliga saker tillsamman är det viktigaste nu!

Vård och omsorg till äldre

Nacka seniorcenter är det kommunala alternativet för äldreomsorg i Nacka kommun. Nackas fyra seniorcenter vänder sig till äldre med behov av vård och omsorg. De erbjuder även vårdplatser för seniorer med demens.

Läs mer om Nacka seniorcenter

Sidan uppdaterades: