Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Surströmming

Vi har haft traditionsenlig skiva på Sofiero!

Idag var det surströmmingspremiär här på Sofiero, tänk att denna lilla fisk kan ha så många fans! Även om inte alla våra boende uppskattar den så var det iallafall ett glatt gäng som samlades för att avnjuta denna delikatess.

Surströmming är en rätt med mycket gamla anor. Det finns många myter och skrönor om rättens födelse, en av dem att den uppfanns under 1500- talet då saltbrist uppstod i landet på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Man tvingades då salta in strömmingen med mindre salt än vanligt. Reslutatet blev att fisken konserverades genom jäsning, vilket visade sig ge en mycket lång hållbarhet.

Mer än hälften av svenskarna äter surströmming minst en gång per år. Och enligt Surströmmingsakademin äter en procent av befolkningen surströmming minst en gång i månaden! Här på seniorcenter Sofiero äter vi det en gång om året och det räcker nog bra för de allra flesta.

Ett klassiskt sätt att äta surströmming är att vika ihop en klämma. Exakt vilka ingredienser som ska ingå i denna är en vanlig diskussion kring bordet denna dagen, det finns många lokala varianter. Den jästa fisken kan såklart inte kompromissas bort, men utöver den kan du t.ex. servera tunnbröd, smör, mandelpotatis, rödlök, gräslök, gräddfil och västerbottenost. Smöra tunnbrödet, skiva potatisen och lägg den i brödet. Sprid ut små delar av fisken och toppa med övriga ingredienser. Vik ihop och njut!

Text och foto: Robert, undersköterska

Sidan uppdaterades: