Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

BRF Utsikten i Sickla samlar årligen in 4 ton textil

Möt BRF Utsikten som har haft fastighetsnära insamling av textil sedan 2016. Boende erbjuds möjlighet att lämna både hel och trasig textil via klädbehållare från Human Bridges. Enkelt och uppskattat av de boende, enligt intervju med styrelsen.

Föreningen BRF Utsikten i Nacka har haft insamling via en textilbehållare från Human Bridges sedan 1 november 2016. En bra service som gör att mindre textil slängs bland de vanliga soporna. Tömning sker 1 gång per vecka och årligen samlas cirka 4 ton textil in. Emil Dannemann är suppleant och informationsansvarig i styrelsen.Representant från brf vid en textilbehållare

Varför startade er förening med textilinsamling?
Det finns ett stort allmänt intresse kring hur vi människor kan bidra till en bättre värld. Det återspeglas på olika sätt även i vår bostadsrättsförening.

Vad ser ni för värde med egen textilbehållare/textilinsamling?
Att ha en behållare tillgänglig i anslutning till vårt hus gör att man dels påminns om möjligheten att lämna kläder för återbruk, dels underlättar det praktiskt eftersom man inte behöver ta med sina påsar någon annanstans.

Innebär det mycket jobb för er som förening? Hur fungerar det i praktiken?
Det enda vi i föreningen gör är att upplåta en plats för behållaren till Human Bridge, mer än så gör vi inte.

Vad tycker de boende?
Många har uttryckt att de tycker att det är både praktiskt och uppskattat.

Har ni några tips eller annat att förmedla vidare till andra föreningar i Nacka?
Att informera de boende om möjligheterna att sortera ut textil. Till de föreningar som vill ha en egen behållare vill vi tipsa om att placera den på ett smart ställe så den används.

Fastighetsnära insamling av textil

Vill ni börja samla in textilier för återanvändning? Ni kan i så fall kontakta någon av de tre ideella organisationerna som Nacka vatten och avfall samarbetar med. Textilierna säljs som second hand i organisationernas butiker. En del exporteras för återanvändning utomlands. De textilier som inte kan återanvändas materialåtervinns. Det som inte kan materialåtervinnas omhändertas genom avfallsförbränning. Gemensamt för organisationerna är att de har 90-konto. De arbetar bland annat med hjälpverksamhet och internationellt bistånd.

Ni behöver hitta en lämplig mark som ägs av bostadsrättsföreningen/ samfälligheten för uppställning av textilbehållaren. Organisationerna gör sedan en bedömning om tillräckligt med textilier kommer kunna samlas in för att det ska vara ekonomiskt rimligt. Behållare för textil kan även förvaras i miljörum, men det innebär extra arbete vid tömning. Diskutera denna möjlighet med den organisation ni vill samarbeta med.

Organisationer och kontakter:

Artikel2 (tidigare Emmaus Stockholm), Brian Kelly
brian.kelly@emmausstockholm.se, tel: 070-082 20 50

Human Bridge, Göran Nyström
goran.nystrom@humanbridge.se, tel: 072-333 07 57

Myrorna, Matilda Wester
matilda.wester@myrorna.se, tel: 0736-88 69 98

Sidan uppdaterades: