Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Utomhusbibliotek och förvandlade skol- och förskolegårdar

Under sommaren har ungdomar arbetat med att rusta upp skol- och förskolegårdar i Nacka. Återbruksmaterial från kretsloppscentralen har använts och det har skapats ett antal kreativa projekt kopplade till vatten och avfall.

Samverkan med skolgårdsprojektet

I tolv år har Nacka kommun drivit Skolgårdsprojektet där sommarjobbare bygger och målar om ute på förskolor och skolor i Nacka. Nacka vatten och avfall har sedan ett antal år tillbaka stöttat med återbruksmaterial. I år erbjöds även 10 stycken förskolor och skolor sponsring av ett antal projekt kopplade till vatten och avfall.

- Både skolorna och vi på Skolgårdsprojektet har uppskattat den här superfina möjligheten till att göra så otroligt fina saker. Särskilt utomhusbiblioteken blev fantastiska, säger Fanny Moilanen, projektledare för Skolgårdsprojektet. Gårdarna har verkligen fått ett lyft samtidigt som vi skapat förutsättningarna för att på ett pedagogiskt och roligt sätt kunna lära barn mer om återbruk, vatten och avfall.

Utomhusbibliotek

På ett antal förskolor byggdes och skapades olika typer av utomhusbibliotek. Biblioteken är fyllda med återbrukade böcker som nu kommer att läsas av många nya och nyfikna barn.

- Förhoppningen är att förskolorna nu kommer kunna kombinera återbrukade böcker, läsning och inlärning med frisk luft och roliga aktiviteter, säger Emma Martinelle, projektledare på Nacka vatten och avfall.

Ekens utebibliotek

Förskolan Eken fick ett nytt bibliotek

Asfaltsmålning runt rännstensbrunn

Fimpar och skräp som slängs i våra rännstensbrunnar i Nacka rinner med vattnet till våra sjöar eller hav utan rening. Genom asfaltsmålningar runt rännstensbrunnar fick ett antal sommarjobbande ungdomar, precis som förra året, möjligheten att uppmärksamma just detta på ett antal skolor och förskolor.

Målning Nacka gymnasium

Målning på Nacka gymnasiums skolgård.

Källsortering

För att göra återvinning lite roligare byggde Skolgårdsprojektet med hjälp av Nacka vatten och avfall ett antal kreativa återvinningslådor. Här är ett exempel på en återvinningslåda som ungdomarna har byggt på Barkbåtens förskola.

barkbåten_sortering-670X290.jpg

Återbruksmaterial får nytt liv

Nacka vatten och avfall, i samarbete med Human Bridge, stöttade i år Skolgårdsprojektet med bland annat kastruller, kakelplattor, vispar och gamla diskställ. Återbruksmaterialet är sådant som samlats in på våra kretsloppscentraler men som inte kunnat säljas vidare i butik och som sorterats ut av personer som arbetstränar. Nytt för i år var samarbetet med Youth and Care som hjälpte till med utsortering av böcker till utomhusbiblioteken.

Läs mer

Skolgårdsprojektets Instagramkonto kan du följa deras arbete och se vad de har skapat ute på skolor och förskolor i Nacka under sommaren.

Läs mer här om Nacka vatten och avfalls skolinformation.

Sidan uppdaterades: