Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu kan det vara svårt att nå oss per epost, kontakta gärna kommunen via 087188000 eller vår chatt

Fira världstoalettdagen med oss

Idag är det 19 november och då uppmärksammar vi Världstoalettdagen. I Sverige har vi ingen brist på toaletter men brist på kunskap om hur vi undviker stopp i avloppet. Vi behöver alla påminnas om vad som är ok att spola ner och sluta med all annan fulspolning.

Här i Nacka är vi glada att vi har toaletter! Men för att allt ska fungera är det viktigt att vi alla hjälps åt. Tillsammans ser vi till att det aldrig spolas ner kemikalier, hår, våtservetter, snus, tops eller annat skräp i toaletten som skapar stopp i avloppet eller riskerar att farliga ämnen kommer ut i vårt vatten.

Arbeta med tema toalett i skolan

Tips på experiment som ni kan göra i klassrummet: Testa hur olika papper löses upp i vatten. Undersök egenskaperna hos toalettpapper, hushållspapper och servetter/våtservetter och prata om hur detta kan påverka vattnets väg från toalett till reningsverk.

Du kan även ladda ner Nacka vatten och avfalls affisch Vattnets väg (PDF-dokument, 333 kB) där hela vattnets kretslopp i Nacka finns beskrivet.

Vattnets väg illustration.PNG

Vattenskolan

Följ med grodan Kai på hans resa genom avloppsrören efter att han trillat ner i toaletten. Svenskt vatten har sammanställt pedagogiskt material anpassat för år 4–6 där ni får lära er mer om vattnets kretslopp.

Vattenskolan – Svenskt Vatten

kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten

Sidan uppdaterades: