UPPDATERING: Den 2 oktober hävdes kokningsrekommendationen för samtliga hushåll i Saltsjö-Boo. Texten här nedan publicerades innan kokningsrekommendationen hävdes:
I slutet av augusti uppmätte Nacka kommun förhöjda halter av koliforma bakterier i delar av östra Saltsjö-Boo. Sedan dess rekommenderas hushåll i vissa områden att koka vattnet innan det används som dricksvatten.
Pär Aleljung, är rådgivare på Livsmedelsverket, men är mikrobiolog i grunden. Han är också en av 25 personer i VAKA, nationell vattenkatastrofgrupp. Under arbetet med att få bort bakterierna i Saltsjö-Boo har Pär Aleljung anlitats som utomstående expert.
Det är relativt vanligt med liknande problem.
- VAKA har mellan 25 och 30 larm per år, var tredje incident handlar om mikroorganismer i ledningsnätet, det vill säga till exempel bakterier, protozoer eller virus, säger han.
Brukar ta tid
Pär Aleljung har lång erfarenhet av att hantera problem med dricksvatten och säger att det brukar ta tid innan man blir av med bakterier i vattenledningsnätet.
- Det verkar som att Nacka kommun lyckas att spola bort bakterierna sakta men säkert. Det går framåt och det är normalt att det tar 3-6 veckor att få bort en infektion som den här, säger Pär Aleljung.
Förutom i Saltsjö-Boo har liknande problem funnits i flera svenska kommuner på sensommaren. I Hässleholm, Perstorp och Stenungsund har boende rekommenderats att koka vattnet.
"Som en infektion"
- I vissa fall kan man beskriva den här typen av problem som att en infektion finns i vattenledningsnätet. Infektionen kan ha gynnats av det varma vädret, då vissa bakterier trivs, säger Pär Aleljung.
Provsvaren från Saltsjö-Boo visar att det rör sig om jordbakterier. E-coli har aldrig uppmätts vid något mättillfälle.
- Hade det varit en bakterie som hade orsakat sjukdom hos människor hade det inte räckt med att spola bort problemet. Vid sådana tillfällen måste man ofta klorera en stor del av vattenledningsnätet för att säkerställa att alla bakterier dör, säger Pär Aleljung. Så fick man till exempel göra i Östersund för några år sedan, där det tog flera månader innan vattnet var tjänligt igen, fortsätter han.
Ledning filmats
På Nacka kommun och Nacka vatten AB arbetar mellan 10 och 20 personer dagligen med att komma tillrätta med vattenproblemet. En vattenledning som har misstänkts innehålla bakteriekällan har till exempel filmats med rörinspektionskamera för att kunna se insidan av ledningen. Filmen visar att allt såg bra ut.
Det går i dagsläget inte med säkerhet att säga vad som har orsakat de förhöjda bakteriehalterna.
- Det är ganska vanligt att man aldrig får reda på källan till bakterierna. Det bästa är naturligtvis om det går att få reda på. Det finns ofta teorier, men det är inte alltid man lyckas lokalisera varifrån bakterierna kommer, säger Pär Aleljung.
Fakta VAKA, nationell vattenkatastrofgrupp:
VAKA, den nationella vattenkatastrofgruppen, ger stöd på plats eller via telefon till i första hand kommuner och dricksvattenproducenter i kriser som rör dricksvattenområdet, men också till länsstyrelser och centrala myndigheter.
VAKA har hittills finansierats av regeringen, men framtiden är nu osäker eftersom finansieringen inte är klar. VAKA har 25 personer som jobbar med dricksvattenfrågor, varav de flesta är anställda inom myndigheter eller kommunala organisationer.
En ventil i en vattenledning i Saltsjö-Boo byttes under september 2016...
...först sågas ledningen av för att ventilen ska kunna bytas.
Den nya ventilen som ska monteras i den befintliga ledningen.
När ledningen var öppen togs möjligheten att filma med rörinspektionskamera.
Kameran styrs med en fjärrkontroll och insidan av rören syns på skärmen.
Kameran har jobbat färdigt och allt på filmen såg normalt ut.
Sidan uppdaterades: