Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Tänk på vad du spolar ner

Det är viktigt att du tänker på vad du spolar ner i diskhon och toaletten. Att spola ner fett från stekpannan, våtservetter eller annat skräp i avloppet kan leda till stopp i avloppsledningarna.

Under den senaste tiden har det skrivits en del artiklar i media om stora fettklumpar i avloppstunnlar i London. I Nacka förekommer ibland liknande problem.

Fett och skräp orsakar stopp och problem

Matfett, våtservetter och annat skräp som slängs i avloppet är ofta anledningen till att det blir stopp i ledningsnät och i fastigheternas LTA pumpar. Fettet som hamnar i avloppsledningarna stelnar när det kyls ner och bildar avlagringar inuti rören. I fettet och avlagringarna fastnar sedan skräp som exempelvis trasor eller våtservetter och allt vävs samman till stora klumpar. Klumparna orsakar stopp i ledningarna.

Att åtgärda stoppen kostar mycket efter som personal måste ut och åtgärda. Klumparna kan även orsaka omfattande skador på ledningarna. Stoppen kan även leda till översvämningar och göra att orenat avloppsvatten rinner ut i miljön.

I Nacka görs återkommande underhållsspolningar av ledningarna för att förebygga stopp.

Vad ska man tänka på i vardagen?

  • Torka ur stekpannan
  • Häll fett från konserver i matavfallspåsen eller i soppåsen
  • Samla överblivet matfett i en pet-flaska som sedan lämnas till återvinningscentralen
  • Använd en soptunna i badrummet för våtservetter och annat skräp

Vad gäller för restauranger och caféer?

För livsmedelsverksamheter såsom restauranger, caféer och gatukök gäller att man måste installera en fettavskiljare. Läs mer om fettavskiljare här.

Läs mer i artikel i SVD här.

Läs mer i artikel i Metro här.

Sidan uppdaterades: