Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Världstoalettdagen 2018

Den 19 november varje år uppmärksammas Världstoalettdagen. I Sverige har vi ingen brist på toaletter men brist på kunskap om hur vi undviker stopp i avloppet.

– Ett stort problem är att många spolar ner våtservetter. Våtservetterna löser inte upp sig i vattnet och orsakar stopp i avloppsledningar, berättar Jennie Amneklev, VA-ingenjör på Nacka vatten och avfall. Stoppen kostar mycket pengar för fastighetsägare, reningsverken, kommunen och boende i Nacka.

Gör så här för att undvika stopp i avloppet

Spola bara ner kiss, bajs och toa­lettpapper i toaletten. Annat papper, som hushållspapper och våtser­vetter, löses inte upp i vattnet och orsakar stopp i avloppsledningar.

Placera gärna en papperskorg i badrummet. Då blir det enkelt att slänga hygienartiklar där i stället för i toaletten.

Spola aldrig ner bomullspinnar, kondomer, bindor, tamponger, snus eller cigarettfimpar och häll inte ut fett, mediciner, färg eller kemikalier i avloppet.

Världstoalettdagen är sedan 2014 en officiell FN-dag och syftar till att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. I stora delar av världen saknar människor både egen toalett och ett fungerande avloppssystem.

Sidan uppdaterades: