Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Språk och praktik leder till jobb

Claudia Topan kom till Sverige från Rumänien för två år sedan. Efter studier i svenska och praktik på ett renoveringsföretag har hon både lärt sig svenska och fått ett arbete. Det har möjliggjorts genom insatsen Språk- och arbetsintroduktion.

I maj 2016 införde Nacka kommun språk- och arbetsintroduktion. Det är en insats som riktar sig till Nackabor som behöver lära sig svenska bättre för att komma ut på arbetsmarknaden. Genom insatsen får personer som läser SFI, svenska för invandrare, vara minst 50 procent på en arbetsplats där de tränar språket praktiskt, kommer närmare arbetsmarknaden och knyter kontakter.

Sökte många jobb utan resultat

Claudia Topan är en av dem som haft språk- och arbetsintroduktion.

- När jag kom till Sverige började jag söka jobb direkt. Jag skickade säkert 150 ansökningar till olika företag, men det var knappt någon som svarade. Dels tror jag att det beror på att företag vill se att man har erfarenhet, det har jag, men inte på papper. Sedan är det språket. Du måste kunna svenska för att komma in på arbetsmarknaden, säger Claudia

Fast anställning efter praktiken

För att lära sig svenska började Claudia läsa SFI, svenska för invandrare, men hon tyckte att det var enformigt och det kändes hopplöst att få ett arbete. Därför nappade hon direkt när hon blev erbjuden språk- och arbetsintroduktion. Praktik fick hon göra på ett renoveringsföretag.

– Det kändes så skönt att äntligen få mer att göra. Jag är van vid ett högt tempo och har många års arbetslivserfarenhet från Rumänien.

Efter att praktiken var slut blev Claudia erbjuden en anställning på samma företag som hon praktiserat på. Hon tackade med glädje ja och arbetar nu som samordnare, vilket bland annat innebär att hon köper material och ordnar med transporter. SFI- studierna blev hon klar med för en vecka sedan. För Claudia har språk- och arbetsintroduktion betytt mycket.

– Det är som att lära sig att köra bil, man måste träna teori, men du lär dig aldrig att köra om du inte får öva ute i verkligheten!

Har du frågor om språk- och arbetsintroduktion? Mejla vagledningAFE@nacka.se

Sidan uppdaterades: