Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Anna Laestadius Larsson

Anna Laestadius Larsson bor i Skuru och är journalist och författare av historiska romaner. Hon debuterade 2013 med Barnbruden, första delen i en romantrilogi om kvinnor i Sverige på 1700-talet. Dessförinnan har Laestadius Larsson bland annat varit redaktionschef på Amelia och mångårig kolumnist på Svenska Dagbladet, med jämställdhet som återkommande tema.

Vad anser du är unikt med Nacka som kan utvecklas vidare?

– För mig är Nacka skärgården och den hissnande vackra naturen. En otrolig tillgång som vi ska vara rädda om och inte överexploatera.

Har du någon dröm om Nacka som plats att bo, leva och verka på?

– Jag lever och bor i min dröm i vårt lilla vackra sekelskifteshus i Norra Skuru. Varje dag är jag tacksam för att kunna kliva in i min skrivarlya under huset, sitta där och skriva mina romaner medan jag blickar ut över Skurusundet. Nästan varje morgon tar jag en promenad, ofta utmed vattnet och bort till Nyckelviken. På sommaren paddlar jag kajak i sundet. Ibland nyper jag mig i armen för att försäkra mig om att det är sant. I min framtidsdröm är Nacka grönt – en kommun som genomsyras av klimattänk inom alla verksamheter.

Vilka hinder ser du för att uppnå ditt Nacka?

– Att kommunen förtätas på bekostnad av naturen, klimatet och människornas vällevnad.

Vad behöver förändras i Nacka för att platsen ska utvecklas?

– När kommunen växer och får fler invånare ställer det högre krav på ett rikt kulturliv, platser där vi kan mötas och interagera, såväl barn som vuxna. Våra idrottsytor behöver också byggas ut och moderniseras. Jag var själv fotbollstränare i Järla i många år och vet vilken viktig roll idrotten och föreningslivet fyller som förenande länk i samhället.

Finns det någon plats i Sverige eller världen som du tycker Nacka kan inspireras av?

– Jag läste precis om Basecamp Lyngby, ett superspännande bostadsprojekt för studenter, forskare och pensionärer strax utanför Köpenhamn. En stor, slingrande sex våningar hög byggnad med gröna tak och innergårdar som smälter in i den omgivande miljön. En grön, hållbar oas där generationerna lever tillsammans – precis som min dröm om Nacka!

Sidan uppdaterades: