Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Per Schlingmann

Per är författare, föreläsare och entreprenör. Fram till för några år sedan bodde han i Nacka. Han har tidigare varit partisekretare (M) och statssekreterare åt statsministern. Idag ägnar han sig åt framtidsfrågor och därför är hans blick på Nacka så klart intressant.

”Eftersom Nacka kommer att växa så finns en möjlighet att verkligen skapa en plats för människor; en hållbar plats med livskvalitet. Om Nacka lyckas med det så kommer pengarna automatiskt. ”

Per är aktuell med boken och podcasten Momentum tillsammans med Kjell A Nordström.

Unikt med Nacka

Vad anser du är unikt med Nacka som kan utvecklas vidare?

Oj, mycket. Jag tycker det finns en anda av framåtrörelse som är så långt ifrån förnöjd som möjligt. När jag bodde i Nacka gillade jag känslan hos människor att man var på väg – helt utan pretentioner. Sedan har ju Nacka ett magiskt läge. Nära Stockholm, även om det spelar mindre roll när Nacka får fler egna urbana miljöer och så naturligtvis både skärgård och skogsmiljöer. Jag älskar den enorma variation som finns, alltifrån nybyggarandan i Nacka strand till de underbara skärgårdsmiljöerna.

Dröm om Nacka

Har du någon dröm om Nacka som plats?

Eftersom jag idag inte bor i Nacka omformulerar jag frågan till vad jag ser framför mig att Nacka skulle kunna bli. Då tänker jag först inte på Nacka som en enhet utan på dess olika delar – mångfalden av olika platser med olika identitet och inriktning. Detta tycker jag att man borde värna och förstärka. När Nacka nu bli mer urbant tycker jag inte att man ska försöka ha ett centrum, utan att skapa platser runt om i kommunen som innehåller allt det människor vill ha. Nacka kan bli Sveriges första stad utan stadskärna!

Så jag tänker att drömmarna borde handla om de olika platserna och när jag tänker fritt skulle man vilja ha en plats som är fullt ut cirkulär, en plats med kultur – platser i Nacka som har sin egen identitet. Sedan tänker jag att det vore intressant om näringslivet utvecklades mot en tydlig klusterbildning, i exempelvis Nacka Strand eller Sickla.

Hinder idag och framåt

Vilka hinder ser du för att uppnå ditt Nacka?

Jag tror risken är att man tänker traditionellt; att det ska finnas ett centrum och sedan ska övriga delar förhålla sig till detta. Bejaka mångfald och olikhet och låt de som verkar på de olika platserna också forma dem. Var tillåtande! Kanske kan någon del av Nacka bli en experimentverkstad där vi testar det nya och tillåter kultur och nöje på ett sätt som vi annars inte gör.

Förändras i Nacka

Vad behöver förändras i Nacka för att platsen ska utvecklas?

Jag tror att blandade miljöer är centrala – platser där vi arbetar, bor, festar, reflekterar, återbrukar, rör på oss och lär. Allt överallt, men med olika identiteter.

Inspireras av

Finns det någon plats i Sverige eller världen som Nacka kan inspireras av?

Som så många andra inspireras jag av den öppna och tillåtande kulturen i städer som Köpenhamn, Amsterdam och Berlin. Här kan Nacka säkert lära. Sedan tror jag också att det finns stora möjligheter att utveckla platser för det cirkulära livet; platser som aktivt främjar en cirkulär ekonomi.

Sidan uppdaterades: