Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ledningen berättar

En tillbakablick på året hittills och lite information om vad som händer framöver

Så var ännu en sommar tillända. Vi har haft många bra vikarier och vi är alla utvilade och laddade inför hösten!

Sjuksköterska Camila Fernandez har börjat arbeta på minnesmottagning, vi tackar henne för denna tid. I hennes ställe välkomnar vi sjuksköterska Ellinor Lindquist som kommer till oss den 16 september.

Fysioterapeut Henrik Sinkkonen har börjat studera och vi söker nu efter hans efterträdare. Han stannar kvar hos oss under tiden vi rekryterar.

Tillbakablick på året hittills:

April månad var händelserik. Vi blev godkända att få sälja platser till Stockholms stad, och vi har redan haft 6 stycken hyresgäster från Stockholm. Vi började även med två varma rätter att välja mellan vid varje måltid. Kockarna fick feeling och började även med mellanmålsmeny med bl.a. sillmackor, bakelser och härliga puddingar.

Aktiviteterna som vi har på Sjötäppan är mycket välbesökta. Tack vare alla volontärer kan vi skapa guldkant i vardagen med aktiviteter som Kärlekens dag, modevisning, syjunta och bingo.

I april kläcktes även våra söta kycklingar, lagom till påsk. Både kunder, närstående och personal var spända och förväntansfulla på att få träffa dom små liven. Nu har dom fått en egen hönsgård i vår fina trädgård där även kaninen Pelle hälsat på ibland. Hönsgården har varit och är till stor glädje för våra boende på Sjötäppan. Varje eftermiddag (när vädret tillåtit) har vi haft sommarcafé utanför hönsgården, där våra ferieungdomar och personal dukat upp fika och haft aktiviteter i skuggan under träden. Vi tackar ungdomarna för denna sommar och hoppas på återseende.

I våras rustade vi upp våra avdelningskök som varit eftersatta länge. Tänk att nya luckor och lite färg kan göra så mycket för helheten.

Vår utställning som presenterades på ”öppet hus” i våras fick även ta plats i Nacka stadshus. Stolt visade vi upp vårt arbete och vad vi gör för att de som bor på Sjötäppan ska få den bästa omvårdnaden och ha det bra. Många har hört av sig och vill ställa sig i kö hos oss vilket vi tycker är jätteroligt.

Eftersom efterfrågan på demensplatser fortsatte att öka under våren efter omställningen av B3 valde vi att även ställa om B2 med ytterligare 16 platser för personer med demenssjukdom. Det betyder att ökat antalet demensplatser från 6 till 35 platser senaste året.

I juli blev vi äntligen Stjärnmärkta! Sedan november 2018 har vi jobbat med ett projekt kallat stjärnmärkning som är ett samarbete med svenskt demenscentrum. Det innebär att vi har godkänts och visat att vi arbetar enligt de nationella demensriktlinjerna. Sjötäppan är första äldreboendet i Nacka kommun att bli Stjärnmärkt vilket vi är mycket stolta över!

Så kom värmen även denna sommaren. Värmeböljan höll inte i sig lika länge som i fjol och vi var även mer förberedda på värmen i år. Tack alla ni närstående som köpt in fläktar till era nära och kära. Det blev många sköna stunder med fotbad, drinkar och glass. När värmen väl släppte taget fanns det utrymme för utflykter till Botaniska trädgården och båtturer.

Så var det skördefester. Alla tillfällen ska vi försöka fira och göra festliga. Skördat har vi gjort hela sommaren, med rabarber, jordgubbar, äpplen och plommon. Vi har fått tillfälle att prova många olika recept från bakintresserade kunder men även från olika delar av världen med inspiration från personalen. Så var det dags att ta upp potatisen, och såklart serverades dom små pärerna med en klick smör, dill och sill.

Vår årliga grillfest blev som vanligt väldigt lyckad. Vackert sensommarväder, god mat, efterrätt, härlig stämning med de bästa människorna, efter kaffet åkte skorna av och det bjöds upp till dans. Tack alla kunder, medarbetare, volontärer och närstående som gjorde denna kväll oförglömlig.

En del av Sjötäppan som man sällan ser men som är en viktig del i vårt förebyggande arbete är dagverksamheten ”Sjösala”, dit kunder som fortfarande bor hemma kan komma på dagarna. Sjösala riktar sig till personer med kognitiv svikt eller demenssjukdom.

För att komma till vår dagverksamhet behöver man ha ett biståndsbeslut från kommunen. Denna verksamhet bjuder på en härlig social gemenskap där det finns tillfälle att träffa nya bekantskaper på ålderns höst. På Sjösala är det många aktiviteter som inriktar sig på välmående och att kunna bibehålla kroppsliga funktioner.

Vad händer framöver?

B2 kommer få ett nytt ansikte, lite förändringar som möter kundernas behov kommer växa fram efterhand under hösten.

Vi kommer fortsätta efterfråga levnadsberättelser från våra kunder, ett arbete som görs i samarbete med närstående. Syftet med levnadsberättelsen är att hjälpa oss att lära känna kunderna för en mer personcentrerad vård och individuellt bemötande.

Biträdande verksamhetschef Izabell går snart på föräldraledighet. Mer information om ersättare för henne kommer inom kort.

/Katarina & Izabell

Sidan uppdaterades: