Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

Mitt Nacka

Ansökan

Frågor och svar om resursskolan

Här har vi samlat frågor och svar om resursskolan.

Vad är en resursskola?


Svar:

En resursskola är en skolenhet som enbart tar emot elever i behov av särskilt stöd och vars behov inte kan tillgodoses i den ordinarie grundskolan. En resursskola kan inrikta sin verksamhet mot en viss elevgrupp. Elevernas undervisning följer samma läroplan som den ordinarie grundskolan men med individuella anpassningar.

Läs mer om resursskola här.

Vilken är målgruppen för Älta resursskola?


Svar:

Eleverna ska uppfylla kriterier för en diagnos inom NPF- Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. En elev kan även ha andra diagnoser men skolan är inriktad på att möta elever med behov kopplat till NPF och verksamheten är uppbyggt utifrån detta.

Utifrån en varaktig och omfattande funktionsnedsättning ska eleverna vara i behov av att få särskilt stöd i en anpassad lärmiljö. Elevens behov av stöd ska vara av sådan omfattning att den inte kan tillgodoses i ordinarie, pedagogiska, sociala och fysiska lärmiljöer. Stödbehovet ska vara av sådan karaktär att undervisning i nuvarande skolmiljö är ett hinder för elevens lärande och utveckling.

Hur ansöker jag till resursskolan?


Svar:

Eleven ska tillhöra målgruppen för resursskolan. Ansökan om en placering i resursskola görs av elevens vårdnadshavare, gärna i samråd med elevens rektor, under ansökningsperioden.

Ansökan görs via den här sidan där det även framgår vilken dokumentation som ska bifogas.

Hur görs urvalet av elever?


Svar:

Resursskolan har ett mottagningsteam som behandlar alla ansökningar som kommer in. Teamet utgår från de elever som har störst behov utifrån nedanstående kriterier. Resursskolans mottagningsteam består av personer med specialpedagogisk och psykologisk kompetens. Det är rektor som fattar beslut om placering i resursskolan.

Vi beaktar följande punkter i antagningsprocessen gällande sökande elevers förmåga:

  • att med visst stöd av vuxen undervisas i ett sammanhang med ett mycket litet antal andra elever med liknande stödbehov,
  • att kunna ha viss social kommunikation, social interaktion och social ömsesidighet i grupp,
  • att finnas i ett mindre sammanhang med få elever med liknande stödbehov,
  • att med visst stöd av vuxen växla mellan aktiviteter och hantera förändringar och oförutsägbarhet,
  • att med tydliga förberedelser, strukturstöd och förutsägbarhet ha flera vuxen/lärarkontakter inom den pedagogiska verksamheten,
  • att med tydliga förberedelser, strukturer och förutsägbarhet förflytta sig i skolmiljön,
  • att med anpassningar följa grundskolans läroplan.

Om jag fått avslag men vill ansöka igen – hur gör jag då?


Svar:

Om du fått avslag på din ansökan och vill ansöka igen behöver du göra en helt ny ansökan vid nästa ansökningsperiod. Detta för att vi behöver ha en aktuell dokumentation om eleven för vår bedömning.

Information om när det går att ansöka finns på sidan Ansökan.

Kan jag ställa mitt barn i kö till resursskolan?


Svar:

Det får inte finnas en kö till resursskolan med en turordning. Om det blir en ledig plats ska ett urval bland de sökande göras och de elever som bedöms ha störst behov utifrån resursskolans inriktning ska prioriteras.

Kan jag överklaga om mitt barn inte får en plats?


Svar:

Det går inte att överklaga ett avslagsbeslut (att ens barn inte har fått plats) genom förvaltningsbesvär. Det går därmed inte att överklaga i sak. Det innebär att beslutet inte kan ändras till gynnande riktning (med andra ord att ens barn får plats).

Sidan uppdaterades: