Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Med start cirka kl.19 idag, den 24 januari, genomför vi en planerad uppdatering av nacka.se. Uppdateringen kan innebära begränsad tillgänglighet till nacka.se under en kortare tid.

Kikar man in i förskolans kök möts man av dofter från färska örter och kryddor och från nybakat bröd. Man ser vackert upplagda grönsaker och frukter, kanske en gryta som puttrar och självklart vår leende kock som alltid har en stund över för att svara på barns intressanta frågor om mat.

Magasin måltid

Med skratt, glädje och välkryddad vegomat har förskolekocken Li Degerman vunnit  såväl priser i tävlingar som sina små gästers hjärtan. I Magasin måltid finns att läsa om vår prisbelönta kock Li. På ett makalöst sätt får hon in matglädje och måltidspedagogik på förskolan - helt enligt läroplanens skrivningar om att "...ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt..."

Några frågor till vår prisbelönta kock (bland annat utdrag från Magasin måltid)

Vad är din idé om den goda måltiden på förskolan?

Det bästa med mitt yrke är att få möta förskolans barn och få bidra med att grundlägga goda vanor och uppleva matglädje redan i förskoleåldern. Att barnen tidigt får lära sig att äta mycket grönsaker och mat som är hållbar för vår planet är självklart. Att kunna använda alla sina sinnen och ha pedagoger som guidar barnen genom måltiden är en viktig aspekt. Att utmana barnen att våga smaka och fundera över hur det ser ut, känns, doftar, låter och smakar är samtalsämnen vi uppmuntrar till.

Hur skulle du sammanfatta din stil som kock?

Jag vurmar för det hälsosamma köket med växtbaserad mat och mycket smak och kryddor, och så är jag expert på att ta tillvara på rester. Jag använder gärna smaker från olika kulturer och tycker det är spännande att testa nytt. Jag gillar att laga mat med mycket färg och olika texturer och har ofta tillbehör och detaljer som såser och frön. Men uppdraget som kock på förskola är så mycket mer än att bara laga mat. Måltidspedagogik, hälsa och hållbarhet är något vi arbetar mycket med på förskolan.

Vilket var ditt stoltaste ögonblick hittills, under din karriär?

Det första, stora var när Nacka Paper gjorde ett flera sidor långt reportage om mig, maten på förskolan och det jag brinner för. Sen blev jag såklart superstolt över att komma så högt i White Guide Junior 2017-2019, och nyligen hade vi högst ekoprocent bland de kommunala förskolorna i Nacka Kommun. Ändå är det barnens egen, positiva feedback som gör mig allra stoltast. ”Då förstår jag varför jag valt att jobba med detta.

5 roliga kommentarer från barnen

”Tur att det inte är spenat i den här spenatsoppan! Jag gillar inte spenat, men den här soppan är jättegod!"

"Restaurangsoppa är inte lätt att slå. Men det gjorde du!" (om zucchinisoppan)

"Du slog restaurangernas rekord!" (om rödbetssoppan)

"Du borde öppna en egen restaurang, för du kan det här med mat."

”Man måste äta upp all mat. Sen får man mer potatis”

Sidan uppdaterades: