Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Matavfallsinsamling i företag/verksamheter

Matavfallskärl och kärlsäck ingår i abonnemanget. För hushållsliknande verksamheter, t.ex. förskolor och äldreboenden, ingår även matavfallspåsar (7 liter) och påshållare. När vi samlar in ditt matavfall slipper du miljöstyrningsavgiften som du annars betalar för ett osorterat abonnemang. Tömningsavgiften för matavfall är 5 kr.
Kundservice (e-post)

Kundservice (e-post)

Nacka vatten och avfall AB

08-718 90 00

 1. Kontrollera förutsättningarna

  Kontrollera dessa förutsättningar innan ni ansluter er till matavfallsinsamlingen:

  • Matavfallsärlen ska få plats och vara tillgängliga för tömning i befintligt eller nytt soputrymme.
  • Om entreprenören anser att matavfallsinsamling inte fungerar i befintligt eller nytt soputrymme, kan vi neka eller avbryta abonnemanget.
 2. Beräkna antalet kärl

  • Räkna ut hur många matavfallskärl som behövs. Behovet beror helt på mängden matavfall i verksamheten; försök skaffa en bild av mängden matavfall i din verksamhet. För skolor/förskolor gäller ungefär 1 kärl per 100 barn.
  • Utse en plats för kärlen. Matavfallskärlen måste få plats i soputrymmet utan att blockera för andra kärl. Måtten är: B 480 mm, D 543 mm, H 1065 mm. Placera matavfallskärlen innanför/bortanför restavfallskärlen för att minska risken för att fel avfall läggs bland matavfallet.
  • Går det att minska antal eller storlek på restavfallskärlen? När matavfallet sorteras ut så kan det gå, men avvakta tills du vet med säkerhet för att inte riskera att kärlen blir överfulla. Börja med att tejpa igen eller flytta på något kärl. Om kärlet inte behövs kontaktar du kundservice för hemtagning.

  Är du osäker på antalet kärl eller vill ha råd om placering i soputrymmet kan du kontakta kundservice. Vid behov kan vi boka in ett besök för att säkerställa förutsättningarna.

 3. Anmälan

  Gå igenom alla förutsättningar och frågeställningar i förväg. Har du frågor är du välkommen att kontakta kundservice.

  Här hittar du anmälningsformulär.

 4. Leverans av kärl

  På överenskommet datum, tidigast inom 5 arbetsdagar från inkommen anmälan, levereras utrustningen som behövs för att sortera (matavfallskärl och kärlsäck). Det levereras till befintligt soputrymme eller annan överenskommen plats i anslutning till fastigheten.

  Vid varje tömning levereras en ny kärlsäck som du placerar i kärlet.

Sidan uppdaterades: