Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Matavfallsinsamling i företag/verksamheter

Alla företag och verksamheter i Nacka kommun - livsmedelsbutiker, restauranger, skolor med flera - kan sortera ut sitt matavfall. Många verksamheter är redan igång med sin sortering, med gott resultat.
 1. Kontrollera förutsättningarna

  Kontrollera dessa förutsättningar innan ni ansluter er till matavfallsinsamlingen:

  • Matavfallsärlen ska få plats och vara tillgängliga för tömning i befintligt eller nytt soputrymme.
  • Ni ska ha kärlabonnemang (ej säck).
  • Om entreprenören anser att matavfallsinsamling inte fungerar i befintligt eller nytt soputrymme, kan vi neka eller avbryta abonnemanget.
 2. Beräkna antalet kärl

  • Räkna ut hur många matavfallskärl som behövs. Behovet beror helt på mängden matavfall i verksamheten; försök skaffa en bild av mängden matavfall i er verksamhet. För skolor/förskolor gäller ungefär 1 kärl per 100 barn.
  • Utse en plats för kärlen. Alla kärl som behövs måste få plats i soputrymmet utan att blockera för andra kärl. Måtten är: B 480 mm, D 543 mm, H 1065 mm. Placera matavfallskärlen innanför/bortanför restavfallskärlen för att minska risken för att fel avfall läggs bland matavfallet.
  • Går det att minska antal eller storlek på restavfallskärlen? När matavfallet sorteras ut så kan det gå, men avvakta tills ni vet med säkerhet för att inte riskera att kärlen blir överfulla. Börja med att tejpa igen eller flytta på något kärl. Om kärlet inte behövs kontaktar ni kundservice för hemtagning.

  Är du osäker på antalet kärl eller vill ha råd om placering i soputrymmet kan du kontakta en handläggare eller kundservice. I vissa fall kan det krävas att vi bokar in ett besök för att säkerställa förutsättningarna.

 3. Anmälan

  Se till att ni gått igenom alla förutsättningar och
  frågeställningar i förväg. Har ni frågor kan ni kontakta kundservice.

  Anmälningsformulär.

 4. Leverans av kärl

  På överenskommet datum, tidigast inom 5 arbetsdagar från inkommen anmälan, levereras utrustningen som behövs för att sortera. Det levereras till befintligt soputrymme eller annan överenskommen plats i anslutning till fastigheten.

Sidan uppdaterades: