Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Så här kan du spara vatten

Det är alltid viktigt att spara på vatten. Även om vi har mycket vatten i Mälaren så kan vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Det går även åt energi och kemikalier för att producera dricksvatten. Här har vi samlat tips på hur du han spara vatten hemma.

140 liter dricksvatten

Varje dag använder vi i genomsnitt 140 liter dricksvatten per person, men det är bara 10 liter som används till mat och dryck. Resten används till personlig hygien, toalettspolning, disk och tvätt. Det är enkelt att spara vatten och små förändringar kan göra stor skillnad.

Cirkel_vattenförbrukning_780x290px.jpg

Duscha kortare

Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten.

Fyll disk- och tvättmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Om du handdiskar: använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten.

Lacka läckande kranar

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som små rinner kan betyda ett slöseri på 1900 liter per dygn.

Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en vattenkaraff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Stäng av kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Då sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!

Vattentips när du borstar tänderna

Sidan uppdaterades: