Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Ta hand om din badsjö, tvätta inte bilen på gatan!

Om du tvättar bilen på gatan rinner smutsvattnet ofta ner i en rännstensbrunn som finns till för att samla upp regn- och smältvatten. Det här vattnet åker direkt vidare ut till vattendrag, sjöar och hav, vilket riskerar att skada växter och djur.

Att använda miljömärkta tvättmedel räcker inte

Även om du använder miljömärkt tvättmedel så innehåller smutsvattnet från bilen bland annat däckpartiklar, olje- och bränslerester och giftiga tungmetaller från vägen. Om dessa sköljs ut i naturen kan de skada växter och djur. Därför är det aldrig okej att tvätta bilen på gatan. Tänk på att även miljömärkta bilvårdsprodukter behöver renas.

Välj en biltvätt när du behöver tvätta bilen

Genom att tvätta bilen i en biltvätt eller en självtvättanläggning avskiljs giftiga tungmetaller, tensider, olja och avfettningsmedel från det smutsiga vattnet redan vid anläggningen innan det renas ytterligare på avloppsreningsverket och sedan släpps ut i Östersjön.

Vatten från gatan kan rinna till din badsjö

Vattnet som rinner på gatan leds ner i rännstensbrunnar till dagvattenledningar. Det här vattnet åker vidare ut till vattendrag, sjöar och hav utan att renas på ett avloppsreningsverk. Tvätta alltid bilen i en biltvätt eller självtvättsanläggning istället för på gatan för att värna om miljön och ta hand om din badsjö.

Här kan du läsa mer om hur du kan värna om miljön när du tvättar bilen

Sidan uppdaterades: