Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Pantmaskinen på Boo kretsloppscentral stängs för att ge plats åt ökad återvinning och återbruk

Nacka vatten och avfall har sagt upp Pantamera Express på Boo kretsloppscentral. Maskinen stängs ner den 27 mars. Målet med åtgärden är en förbättrad mottagning av Nackabornas avfall och återbruk.

- Vi behöver optimera insamlingen på Boo kretsloppscentral och ge mer plats till återbruk och återvinning av Nackabornas avfall, säger Jan Setréus, avfallschef på Nacka vatten och avfall.

Boo kretsloppscentral är en mycket välbesökt anläggning med liten yta. Pantamera Express tar upp förhållandevis stor plats med maskinen och två tillhörande containrar för flaskor respektive burkar. Nacka vatten och avfall strävar efter att öka materialåtervinningen och möjligheterna till återbruk vilket nu kräver effektivare användning av befintlig yta på Boo kretsloppscentral.

- Att ta hand om returflaskor och -burkar ingår inte i det kommunala avfallsansvaret. Att ha Pantamera Express på en kretsloppscentral har varit en utökad service som vi tyvärr inte längre kan erbjuda. Vi behöver utnyttja våra ytor på ett bättre sätt, säger Jan Setréus.

Nacka vatten och avfall har som mål att utöka antalet fraktioner som går till materialåtervinning och återbruk, istället för till energiåtervinning, och därmed förflytta hanteringen av avfall uppåt i avfallstrappan. Samtidigt behöver anpassning ske till utvecklingen inom branschen och högre krav på sortering och materialåtervinning. Att ta bort Pantamera Express från anläggningen skapar mycket utrymme vilket öppnar upp för nya möjligheter till insamling.

Nackabor kan fortsatt lämna pant till de flesta livsmedelsbutiker och till andra Pantamera Express-stationer i Stockholmsområdet. Du hittar dessa här.

Sidan uppdaterades: