Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Lokala kretsloppshjältar

Under de senaste två veckorna har över 6000 barn i Nacka varit ute och plockat skräp i Nacka. Förskolan Hedvigslund tog steget längre och avslutade deras skräpplockaraktivitet med ett besök på Kretsloppscentralen i Älta för att lära sig mer om avfall och hur man ska sortera det.

Började med att städa nära förskolan

Förskolan Hedvigslund har varit med i den nationella skräpplockarkampanjen Vi Håller Rent och gjort en viktig insats genom att plocka skräp runt sin förskola Första steget blev att städa vid busshållplatsen där vi sett att flera skräpar ner, berättar Marie Hörnell som arbetar på förskolan.

skrapplock-777x340.jpg

”Vi kände oss viktiga”

Femte året i rad har Nacka kommun deltagit i den nationella skräpplockarkampanjen Vi Håller Rent. I år har det varit ett rekordstort deltagande i Nacka med runt 6800 skräpplockare. Barnen på förskolan Hedvigslund berättar att det var roligt att plocka skräp och att de hittade mycket saker som inte alls skulle ligga på marken. ”Vi kände oss viktiga och att vi gjorde något bra som verkligen behövdes”, berättar Marie.

Skräpplockarkampanjen har framför allt ett pedagogiskt syfte där pedagoger ges tillfälle att prata om nedskräpning med eleverna samtidigt som de är ute och plockar skräp. ”När vi samlat upp skräp så sorterade vi upp det på gården och reflekterade över vad folk väljer att slänga i vår natur”, berättar Marie. Tillsammans sorterade barnen och pedagogerna sedan det insamlade skräpet.

Tog chansen att lära sig mer

För att lära sig ännu mer om avfall bokade förskolan ett studiebesök på Älta kretsloppscentral. Under besöket fick de lära sig mer om hur man ska sortera sitt avfall, varför man ska göra det och vad som händer med det sedan. Besöket avslutades med en sorteringsövning där barnen visade att de är riktiga kretsloppshjältar som har bra koll på hur man ska sortera.

Studiebesök-777x290.jpg

studiebesök på kretsloppscentraler

Nacka vatten och avfall har som mål att sprida kunskap och utbilda barn och unga om avfallshantering. Genom att erbjuda kostnadsfria studiebesök för skolklasser på våra kretsloppscentraler vill vi lära elever mer om återvinning och vikten av att förebygga avfall. Totalt har vi utbildat drygt 500 kretsloppshjältar i Älta.

Läs mer om studiebesöken och anmäl er skolklass till ett kostnadsfritt studiebesök här.

Vi Håller Rent

Under den nationella skräpplockarkampanjen ”Vi Håller Rent” har cirka en halv miljon människor varit ute och plockat skräp i Sverige under våren. Kampanjen drivs av Håll Sverige Rent och Nacka vatten och avfall hjälper till att distribuera material till de förskolor och skolor i Nacka som deltar. I år har det varit ett rekordhögt deltagande i Nacka med runt 6800 skräpplockare.

Läs mer om kampanjen och om Håll Sverige Rent här.

Inte för sent att plocka skräp

Även om de officiella kampanjveckorna är över för i år går det givetvis att genomföra egna skräpplockardagar på skolor och förskolor. På Nacka vatten och avfalls skolsidor finns länkar och material för de som vill genomföra en egen skräpplockarkampanj.

Hitta mer pedagogiskt material om avfall på våra skolsidor

Tack för att du tar upp kampen mot skräpet!

Sidan uppdaterades: