Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hundratals unga uppfinnare samlades

Under Nacka kommuns innovationstävling Hållbar utmaning samlades över trehundra elever. Eleverna tävlade med uppfinningar som bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

Om Hållbar utmaning

Hållbar utmaning arrangeras vartannat år för elever i Nackas kommunala grundskolor. Uppfinningarna ska vara unika, innovativa och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Tävlingen arrangeras i samband men Nacka företagarträff.

I år har intresset varit större än någonsin med 163 bidrag som skickades in. Av dem valdes 100 bidrag ut, som tävlade om fem olika priser: Bästa uppfinning åk. 1-3, Bästa uppfinning åk 4-6, Bästa uppfinning åk 7-9, Publikens pris, Håkan Lans hederspris och Nacka vatten och avfalls hederspris.

Hållbar utmaning_2020-700x700.jpg

Nacka vatten och avfalls hederspris

Nacka vatten och avfall lämnade ut ett hederspris till den uppfinning som bäst visar på hur miljöpåverkan inom vattnets kretslopp eller avfall kan minska. Vinnarna fick biobiljetter och 2 000 kr till klasskassan.

Juryn hade ett svårt arbete då flera av de 100 tävlande bidragen visade på innovativa lösningar för att minska miljöpåverkan från vattnets kretslopp eller avfall. Till slut lyckades de ändå enas om en uppfinning som sparar energi och minskar vattenförbrukningen i hushållet genom att återanvända vattnet flera gånger.

NVOA hederspris-640-320px.jpg

Bakom det vinnande bidraget Recycled Water stod Elsa, Tea och Edvard från Åk 5 i Neglinge skola. Priset delades ut av Nacka vatten och avfalls VD Mats Rostö.

- Att se det engagemanget och uppfinningsrikedomen som finns hos nackas barn och ungdomar, gör att jag både blir glad och hoppfull inför framtiden. Vi hoppas att flera av eleverna fortsätter att göra uppfinningar och kanske börjar de en dag att arbeta hos oss på Nacka vatten och avfall om vi har tur, säger Mats Rostö, VD Nacka vatten och avfall och avslutar med ett stort grattis till eleverna på Neglinge skola.

Kretsloppshjältar spelade Skräpbasket och gissade fettklumpens vikt

För alla elever som väntade otåligt på juryns beslut fanns möjligheter att spela skräpbasket och gissa hur mycket en riktig fettklump som hittats i Nackas vattenledningar väger. Alla elever var riktigt duktiga på att mata sopsamlarmonstrena med rätt skräp och vann en Kretsloppshjälte pin.

Skrapbasket-700x350.jpg

För den som vill göra en egen skräpbasket eller piffa upp skolans källsortering finns bilder på alla sopsamlarmonster att ladda ner från Nacka vatten och avfalls skolsidor.

Lyssna på reportage från Hållbar Utmaning

På plats fanns P4, radio Stockholm. Lyssna på reporter Per Fontander som besökte mässan och intervjuade Näringslivsdirektör Anders Börjesson som är evenemangsansvarig och elever från Samskolan.

Lyssna här och spola fram till 1 h 07 min

Se alla vinnande bidragen i stadshuset

Under nästa vecka finns alla de vinnande bidragen att se i en utställning i Nacka stadshus entré.

Läs mer här om Hållbar utmaning

Sidan uppdaterades: