Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Dags för årets Skräpplockardagar!

Nu är det dags för vårens stora kampanj mot nedskräpning. Skräpplockning görs utomhus och i mindre grupper vilket gör det till en bra aktivitet i dessa tider. Här har vi samlat tips på hur ni kan genomföra en lyckad och säker skräpplockning.

Håll Sverige Rents stora skräpplockarkampanj är i full gång! Nackas officiella kampanjvecka startar på måndag 20 april, men många har redan satt igång att plocka skräp i det soliga vårvädret vilket vi tycker är extra roligt.

Om skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna är en nationell kampanj som Håll Sverige Rent driver för att uppmärksamma nedskräpningens konsekvenser. Varje vår ger sig barn och vuxna ut och plockar skräp tillsammans i hela Sverige. Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004. Nacka Vatten och avfall samordnar kampanjen i Nacka.

Läs mer om Skräpplockardagarna här

Säker skräpplockning

Under rådande omständigheter är det bra att vara extra noggrann vid alla aktiviteter som involverar barn och unga. Håll Sverige Rent följer och uppdaterar sig löpande på Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skräpplockningen ska vara säker.

Vid skräpplockning, tänk på att:

 • Hålla avstånd till varandra.
 • Att inte personer över 70 år eller de som tillhör andra riskgrupper deltar i skräpplockningen.
 • Använda handskar och gärna plockpinnar om det finns. Finns inte engångshandskar kan man be barnens föräldrar ta med extra vantar till skräpplockardagen.
 • Undvika att ta sig i ansiktet under skräpplockningen.
 • Tvätta händerna ordentligt efter skräpplockningen.

Läs mer om Håll Sverige Rents förhållningssätt till coronaviruset och säker skräpplockning här.

Att plocka skräp med barn

Skräpplockardagarna är ett bra tillfälle för skolor och förskolor att arbeta med frågor som rör nedskräpning, avfall, återvinning och konsumtion. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att stärka engagemanget för miljön och öka medvetenheten om nedskräpningens effekter. Följ oss på Facebook och våra nyheter på skolsidorna för tips på pedagogiska aktiviteter under Skräpplockardagarna.

Innan ni ger er ut är det bra att förbereda barnen på vad som är ok att plocka och vad som en vuxen bör plocka upp istället. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Följande skräp bör inte barn plocka:

 • Trasigt glas
 • Vassa föremål av trä, metall eller plast
 • Batterier
 • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
 • Olja, oljefat
 • Kondomer

Farligt avfall

Om ni hittar farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det på ett aktsamt sätt och lämna det på någon av våra kretsloppscentraler.

Läs mer vad man kan tänka på när man plockar skräp med barn här

Nedskräpning engagerar

Allt från företag, skolor och förskolor till vanliga privatpersoner deltar årligen i Skräpplockardagarna. I Nacka är det barnen som visar vägen då majoriteten av deltagare är förskolor som plockar skräp i sitt närområde. Se vilka som är med här.

Det finns fortfarande chans att anmäla sig. Skräpplockardagarna är en frivillig insats som går att genomföra när man vill under året även om den officiella kampanjveckan är vecka 17 i Nacka. Anmälan är öppen fram till 15 maj. Anmälda verksamheter för barn och unga kan kostnadsfritt beställa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webbshop.

Anmäl dig till Skräpplockardagarna här

skräpplockardagarna logotyp

Logotyp Håll Sverige rent

Sidan uppdaterades: