Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Skräpplockardagarna

Varje vår under vecka 17 är det dags för Skräpplockardagarna. Syftet med kampanjen är att göra vår närmiljö lite finare och visa att nedskräpning inte är okej!

Om Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna anordnas av Håll Sverige Rent i samarbete med Nacka och kommuner runt om i hela Sverige. Det är en viktigt insats för att förebygga och minska nedskräpningen i Nacka. Alla kan deltaga men Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet som får skräpplockarmaterial gratis. Företag kan beställa material hos Håll Sverige Rent.

Plocka skräp i Nacka under vecka 17

Vecka 17 (26 april till 2 maj) är den officiella kampanjveckan i Nacka. Då kan skolor och förskolor få hjälp med upphämtning av skräp och vi kommer publicera nyheter och tips på Instagram och Facebook. Om det inte passar just den veckan, så går det självklar bra att delta ändå när det passar.

Anmälan 2021

Anmälan till Skräpplockardagarna öppnade den 1 mars.

Allra bäst blir det om varje verksamhet gör en anmälan och vid det tillfället anmäler alla barn. Det går också att anmäla en avdelning eller klass men vi uppmanar er att först stämma av med er förskolechef eller rektor för att se om hela verksamheten kommer att delta. För att spara på miljön och Håll Sverige Rents resurser är det viktigt att undvika dubbelanmälningar.

Anmäl dig till Skräpplockardagarna här

vit-10x10px.jpg

Skräpplockarmaterial

Precis som förra året kommer Håll Sverige Rent att skicka ut skräpplockarmaterialet direkt till deltagarna via en extern distributionsfirma. Materialbeställning är gratis för er som arbetar med barn och unga.

Pedagogiskt aktivitet

Vi uppmuntrar alla pedagoger att utnyttja möjligheten att prata med barnen om skräpet som barnen hittat. Kampanjen är ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som vatten, kretslopp, nedskräpning, återvinning och konsumtion. Ett perfekt tillfälle för dig som arbetar med hållbarhetsfrågor att koppla ihop lärande med handling.

Varför kastas det skräp i naturen? Vad går att materialåtervinna? Vad händer med skräp i naturen? Går det att följa skräpets väg från land till hav?

Håll Sverige Rents hemsida finns ett kostnadsfritt skolmaterial som är anpassat efter läroplanen och kampanjen. Här hittar du bland annat en skräpplockarhandledning och skräpspelet Skräpjakten, där barnen får träna på hur skräpet de hittar ska sorteras.

Fler tips och länkar hittar ni på våra skolsidor.

Insamlat skräp

Under kampanjperioden uppmuntrar vi pedagoger att tillsammans med barnen ta med de förpackningar som går att återvinna till närmaste återvinningsstation. Där går det även att lämna in batterier i röda boxen. Om du hittar smått elavfall så går det att lämna in det i våra elreturskåp. I övrigt så ska avfallet sorteras enligt de fraktioner som finns tillgängliga på respektive förskola/skola. Matavfall lämnas till matavfallsinsamlingen förstås.

Vid större mängder, stora föremål och farligt avfall kontakta Enheten för drift- och offentlig utemiljö på Nacka kommun, via telefon 08-718 80 00. Meddela att din verksamhet deltar i kampanjen Skräpplockardagarna och behöver hjälp med hämtning av insamlat skräp samt var ni har lagt era påsar.

Följ Skräpplockardagarna i Nacka på Instagram

Under hela vecka 17 kommer vår Tekniksprångare Tekla träffa skräpplockare och tipsa om skräpplockaraktiviteter och pedagogisk fakta om skräp. Följ Nacka vatten och avfalls skolinformation på Instagram under kontot Kretsloppshjälte och tagga gärna era bilder med #kretsloppshjälte.


Tillsammans gör vi skillnad för ett renare och vackrare Nacka!

HSR-Logo-500X279.jpg

Skräpplockardagarna

Prata om skräp i havet

Skräp i haven är ett stort och uppmärksammat problem i dag och det börjar ofta med skräp i staden eller naturen. Här har vi samlat lite tips på hur ni kan uppmärksamma och prata om skräp i vatten under er Skräpplockning med barn.

Dags för årets Skräpplockardagar!

Nu är det dags för vårens stora kampanj mot nedskräpning. Här har vi samlat tips och information om hur ni kan genomföra en lyckad och säker skräpplockning.

Skräpplockardagarna börjar nästa vecka

Nästa vecka är det dags för vårens stora skräpplockaraktivitet. Redan nu har över 5000 barn och ungdomar anmält sig i Nacka. Ännu är det inte för sent att anmäla er förskola, skola eller förening.

Säker skräpplockning

Skräpplockardagarna går att genomföra trots pandemi eftersom aktiviteten sker utomhus och går att anpassa. Läs mer här hur ni kan genomföra en säker skräpplockning.

Nu har anmälan för Skräpplockardagarna öppnat

Nu är det dags att anmäla sig till vårens Skräpplockardagar. Ett perfekt tillfället att göra pedagogiska aktiviteter utomhus samtidigt som vi gör skillnad för ett renare Nacka.

Sidan uppdaterades: