Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
September

Ny riktlinje ersätter tidigare riktlinje för nyanlända barn och elever

Utbildningsnämnden har beslutat om en ny riktlinje som ersätter den tidigare riktlinjen om mottagande av nyanlända barn och elever i Nackas förskolor och skolor.

Utbildningsnämnden antog i november 2016 riktlinjen Mottagande av nyanlända barn och elever i Nackas förskolor och skolor. Av flera anledningar behöver riktlinjen uppdateras och förtydligas.

Lagstiftningen har förändrats vad gäller förskoleklassbarns rätt till utbildning om de har vårdnadshavare som arbetar åt främmande makts beskickning. Dessa barn har numera rätt till utbildning i förskoleklassen. Vidare har ansökningsprocessen tydliggjorts och utbildningsnämndens ansvar som vistelsekommun för barn och ungdomar utan svenskt personnummer behöver förtydligas.

Utbildningsnämnden har ett ansvar som vistelsekommun att tillhandahålla utbildningsplatser till de barn och ungdomar som har rätt till det, enligt skollagens 29 kapitel. Mottagandet av elever på skolorna ansvarar däremot rektor och huvudman för.

Riktlinjen är rubricerad utifrån skollagens indelning av de kategorier av icke-folkbokförda personer som kan ha rätt till utbildning i Sverige. Riktlinjen anger också vilka krav på dokumentation som ställs för att säkerställa identitet och om rätt till utbildning för sökt skolform föreligger.

Länk till den nya riktlinjen (PDF-dokument, 179 kB)

Sidan uppdaterades: