Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

Mitt Nacka

April

Nackas svar på remissen om Statligt ansvar för skolan

Nacka kommun är remissinstans för utbildningsdepartementets remiss av betänkandet SOU 2022:53 Statens ansvar för skolan – ett besluts- och kunskapsunderlag. Utbildningsnämnden har beslutat om ett förslag till yttrande som skickats vidare till kommunstyrelsen som beslutar om yttrandet.

En statlig offentlig utredning har haft i uppdrag att lämna beslutsunderlag för hur statens ansvar kan öka när det gäller grund- och gymnasieskola, grund- och gymnasiesärskola, förskoleklass, fritidshem och Komvux. Utredningen omfattar inte förskolan. Utredningen lämnar inga skarpa lagförslag utan gör bedömningar som landar i två huvudalternativ för hur statens ansvar kan öka.

Alternativ 1

Alternativ 1 innebär fullgånget förstatligande, där kommuners ansvar i egenskap av såväl huvudman som elevers hemkommun förs över till statlig nivå. Det innebär bland annat att staten i stället för kommuner får lednings-, drifts- och arbetsgivaransvar för offentliga skolor och verksamheter.

Alternativ 2

Alternativ 2 innebär att staten tar över kommuners ansvar i egenskap av hemkommun, men inte huvudmannaskapet.
Nacka kommun är remissinstans och utbildningsenheten har i samråd med juridik- och kanslistaben utrett förslagen i remissen och tagit fram ett yttrande. I yttrandet, som i nästa steg ska beslutas av kommunstyrelsen, avstyrks både utredningens alternativ 1 och 2. Att utbildningsnämnden föreslår att Nacka kommun avstyrker båda alternativen beror på att det är mycket komplexa reformer som bland annat kräver omfattande skatteväxling och kommer ta 10–20 år att genomföra. Konsekvenserna är svåra att överblicka och bedöma i förväg, vilket gör båda alternativen till högriskprojekt utifrån ett elevperspektiv. Den kommunala självstyrelsen påverkas på sätt som inte står i proportion till utfallet, som är osäkert.

I yttrandet lyfter Nacka kommun därför fram att inriktningen i stället bör vara att se över och effektivisera de befintliga statliga styrmedlen för att stärka likvärdighet och hög kvalitet. Exempel på sådana är lärarutbildningens kvalitet och dimensionering som är ett statligt ansvar.

Länklista:

Sidan uppdaterades: