Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Tillgänglig konstpromenad som överraskar

Gå en konstvandring i ditt eget närområde och upptäck något oväntat. Den offentliga konsten finns runt knuten och går att uppleva helt gratis och närsomhelst. Björknäs daglig verksamhet åkte till Fisksätra och möttes av imponerande skulpturer som lämnade intryck och stimulerade flera sinnen.

Konst för alla

Björknäs är en daglig verksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar som gärna rör sig ute i samhället och tar del av kulturlivet. Därför är det viktigt att konsten är tillgänglig för alla - att det går att ta sig fram även om du har en funktionsnedsättning, sitter i rullstol eller kör barnvagn.

En del av brukarna på Björknäs har synskada eller perceptionssvårigheter som gör att de upplever omgivningen på ett annorlunda sätt. Det blir då lättare att ta till sig konst som är tredimensionell. Du kan känna på materialet, formen och ytan och skapa en egen bild av skulpturen. Skulpturerna i Fisksätra inbjuder till beröring och närkontakt; de tål att upplevas!


Skulptur "Fisksätra II" av Henry Gustavsson och Ilhan Koman. Aengus med assistent Anna undersöker skulpturen som föreställer en bit av havsbotten med fiskar, fisknät, spättor och cykelvrak.

Finns att hämta på nätet

Från Nacka kommuns webb skrev vi ut beskrivningen om Fisksätra konstvandring. Vandringen startar vid Fisksätra torg och tar dig på upptäcktsfärd i en lättillgänglig miljö utan trappor. Sätt dig gärna på en av de många bänkarna och beundra verken på avstånd eller gå nära och var en del av dem.


Skulptur i Fiskarhöjden "Del av helhet – helhet av del I" av Bertil Herlov Svensson. Johan upplever den solvarma skulpturen på nära håll.

Konstvandringen inleds och avslutas av två stora aluminiumskulpturer av Bertil Herlov Svensson. De stora aluminiumskulpturerna bildar egna rum man kan gå in i och där är en häftig atmosfär fylld av skuggspel!


Skulptur "Arkitekta Skulpturum" . Robin och Johan upplever rummet och ljuset i skulpturen av Bertil Herlov Svensson.

Fisksätra har en spännande historia och det är kul att läsa om hur konstnärer och arkitekter tänkte och vad de ville med den nya förorten som växte fram under tidigt 70-tal. Konstvandringen ramas in av Fisksätras alla grönområden och närheten till havet. Flera av skulpturerna längs allén, utförda av Henry Gustafsson och Ilhan Koman, symboliserar en växande oro för vår miljö men även ett hopp om att vi ska få en ljusare framtid och ta hand om vår jord. Än idag så aktuellt.

Björknäs daglig verksamhet tipsar

En ny konstvandring finns nu i Orminge. Läs mer om konstvandringarna här

Text och foto: Anna Vedelöv, stödassistent
Björknäs daglig verksamhet

Sidan uppdaterades: