Förskolan skapar tillfällen för barnen att använda alla sina sinnen i en trygg miljö tillsammans med duktiga pedagoger. Att utmana barnen att våga smaka och fundera över hur det ser ut, känns, doftar, låter och smakar är inte bara något vi uppmuntrar utan det är en viktig del i förskolans uppdrag. Tillsammans med reflekterande samtal skapas trygghet och nyfikenhet att upptäcka världen på olika sätt.
Förskolan serverar frukost, lunch och mellanmål. All mat tillagas från grunden av en utbildad kock. Vi använder till största delen ekologiska produkter i matlagningen och vi undviker socker i möjligaste mån. Förskolan serverar varierad kost och vi utgår ifrån Livsmedelsverkets riktlinjer bra-maltider-i-forskolan.pdf (livsmedelsverket.se) Våra förskolor strävar en minskad klimatpåverkan och försöker därav minska köttkonsumtionen. Vi serverar vegetarisk mat två-tre dagar i veckan.
Specialkost, anpassad måltid och behovsanpassad måltid
Specialkost innebär att kosten anpassas av medicinska skäl vid födoämnesallergi, intolerans och kostrelaterade sjukdomar. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.
Anpassad måltid avser anpassningar av etiska eller religiösa skäl, t ex vegetarisk mat eller fläskfri mat.
Går ditt barn i förskola ska beställning göras både för vegetarisk och fläskfri mat.
Går ditt barn i skolan ska ingen beställning göras för vegetarisk* eller fläskfri mat då det alltid finns två alternativ att välja på, varav en är vegetarisk*.
Går ditt barn i gymnasiet ska beställning göras för fläskfri mat.
Ansökan görs via kommunens e-tjänst.
* Det vegetariska alternativet är lakto-ovo-vegetarisk, vilket innebär att maten kan innehålla mjölk och ägg.
Behovsanpassad måltid Anpassningar kan vara nödvändiga på grund av funktionsnedsättningar (fysiska, sensoriska, kognitiva eller utvecklingsbetingade). Om ditt barn har behov av anpassning ta kontakt med förskolans biträdande rektor eller skolans elevhälsoteam (EHT). Kontaktuppgifter finns på respektive hemsida.
Förskolan respektive skolan beslutar om eventuella anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att barnet/eleven ska klara sin vistelse i förskolan eller sin skolgång.
Läs mer om Behovsanpassad måltid
En vanlig grupp där detta kan behövas är barn som har en hypersensitivitet för exempelvis lukt, smak, konsistens och utseende eller temperatur på maten. Det kan också röra sig om tugg- och sväljsvårigheter. Svårigheterna är tydliga både i hemmet och i förskolan. Denna svårighet är då så pass stor att anpassningar måste göras för att nå optimal tillväxt och/eller energiintag under skoldagen. I många fall räcker anpassning av måltidsmiljö men i vissa fall är detta inte en tillräcklig anpassning utan även menyn kan behöva justeras i viss mån. Önskekost serveras inte utan anpassningar görs efter förskolans utbud. Målet med anpassningen är att barnet med tiden ska kunna utöka sina matpreferenser och processen är ett samarbete mellan förskola och hemmet.
Anpassningen gäller enbart barn som har utpräglat selektivt ätande. Barn som inte tycker om enskilda livsmedel eller maträtter får anpassa sin måltid efter det utbud som finns.
Sidan uppdaterades: