Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

Mitt Nacka

Myrsjöskolan

Välkomna till Gyllene myran - Myrsjöskolans kök och matsal

Skolans måltider handlar om så mycket mer än att mätta hungriga magar; det är en fantastisk lärandestund där alla sinnen både utmanas och kittlas.

Maten på Myrsjöskolan – restaurang Gyllene Myran

Vi följer Nacka kommuns styrdokument Hållbara måltider som bygger på Livsmedelsverkets riktlinjer. Vårt mål är att alla elever ska känna sig trygga i matsalen och få god, näringsrik mat som ger energi för hela skoldagen. Vi vill skapa en trivsam miljö där barnen får äta sig mätta och må bra – varje dag.

I vårt rektorsområde vill vi att maten ska vara varierad, näringsrik och serveras i en lugn och inbjudande miljö. Vi lagar maten från grunden, använder så få hel- och halvfabrikat som möjligt och satsar på närproducerat och ekologiskt där vi kan. Varje dag serverar vi lunch till cirka 1 250 personer – alltid med en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ, specialkost för de som behöver, en stor salladsbuffé samt varierade röror som till exempel hummus, tapenade, färskost och keso.

Mat och miljö
Vi tänker hållbart både i köket och i matsalen. Därför är det viktigt att vi minskar matsvinnet tillsammans – ta hellre lite mindre första gången och hämta mer om du vill. När vi lagar maten själva kan vi erbjuda riktigt bra råvaror, till exempel färsk fisk som vi panerar på plats eller nötfärs som blir till köttfärslimpa eller gratäng istället för köttbullar som vi inte hinner rulla själva.

Mat och hälsa
Varje dag serverar vi också mellanmål till våra 350 fritidsbarn och till klubben, så att de orkar hela dagen. Vi varierar mellanmålen mellan mjukt bröd med pålägg, grönsaker, frukt, naturell yoghurt med müsli, smoothies på yoghurt och frysta bär samt värmande gröt. Till det finns alltid mjölk eller vatten.

Vi på Gyllene Myran vill att varje måltid ska ge både energi och matglädje – och att alla elever ska känna sig välkomna i matsalen.

Har du frågor om maten? Hör gärna av dig till: sofia.grunberger@nacka.se

Specialkost, anpassad måltid och behovsanpassad måltid

Specialkost innebär att kosten anpassas av medicinska skäl som till exempel vid födoämnesallergi eller celiaki. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.

Anpassad måltid avser anpassningar av etiska eller religiösa skäl. Ansökan görs via kommunens e-tjänst.

Om ditt barn går i skolan behöver du inte beställa vegetarisk eller fläskfri mat då vegetarisk mat erbjuds som alternativ varje dag i skolan.

Behovsanpassad måltid Anpassningarna kan vara nödvändiga på grund av sensoriska, kognitiva eller utvecklingsbetingade funktionsnedsättningar. Om ditt barn har behov av anpassning, ta kontakt med skolans elevhälsoteam. Skolan beslutar om eventuella anpassningar som bedöms vara nödvändiga för att eleven ska klara sin skolgång.

Läs mer om Behovsanpassad måltid

En vanlig grupp där detta kan behövas är elever som har en hypersensitivitet för exempelvis lukt, smak, konsistens och utseende eller temperatur på maten. Det kan också röra sig om tugg- och sväljsvårigheter. Svårigheterna är tydliga både i hemmet och i skolan. Denna svårighet är då så pass stor att anpassningar måste göras för att nå optimal tillväxt och/eller energiintag under skoldagen. I många fall räcker anpassning av måltidsmiljö men i vissa fall är detta inte en tillräcklig anpassning utan även menyn kan behöva justeras i viss mån. Önskekost serveras inte utan anpassningar görs efter skolans utbud. Målet med anpassningen är att eleven med tiden ska kunna utöka sina matpreferenser och processen är ett samarbete mellan skola och hemmet.

Anpassningen gäller enbart elever som har utpräglat selektivt ätande. Elever som inte tycker om enskilda livsmedel eller maträtter får anpassa sin måltid efter det utbud som finns. Det finns gott om alternativ i den kost som serveras, det vill säga minst två olika rätter, salladsbuffé, knäckebröd och mjölk.

Sidan uppdaterades: