Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Fyra reportage om hållbarhet

Fyra duktiga elever har skrivit reportage om varsin hållbarhetsfråga, som de tävlar med hos Unga reportrar. Lär dig mer om matsvinn, pantburkar, kaffe och fyrverkerier!

Maja Karlström:
Kaffet - ett hot mot framtiden?

Espresso, latte, cappuccino, macchiato. Världen svämmar över av kaffesorter och svenskarnas kärlek till kaffet tycks vara gränslös. Men drycken verkar ha en mörk baksida som kan äventyra vår framtid.

Läs eller ladda ner reportaget (PDF-dokument, 246 kB)

miljo_kaffe.jpg

Nellie Cala:
Generation Z, panta mera!

Är det så att dagens ungdomar blir allt mer nonchalanta? Trenden att slänga tomma burkar och annat skräp på marken är särskilt tydlig kring skolor. Generation Z må vara medvetna om dagens miljöproblem men det ger dem inte tillräckligt med motivation för att stoppa nedskräpningen av pantburkar. Men några som har hittat ett sätt att öka motivationen hos elever är paret Rolf och Carina i Nacka.

Läs eller ladda ner reportaget (PDF-dokument, 693 kB)

miljo_pant.jpg

Lina Tuving:
Fyrverkerier - vackra miljöbovar

Vid högtider som nyår avfyras miljontals fyrverkerier världen över. Det är en färgglad och praktfull tradition, men bidrar till flera sorters miljöförstöring. Luftförorening, rester av plast och metaller i mark och vatten är alla konsekvenser av nyårsfirandet, men dessa läggs ofta i glömska för att upprätthålla den festliga traditionen med fyrverkerier.

Läs eller ladda ner reportaget (PDF-dokument, 448 kB)

miljo_fyrverkerier.jpg

Tilde Fuchs Westman:
Att planera dina inköp är viktigare än du tror

Enligt Naturvårdsverket slänger ett hushåll på fyra personer cirka 1 kilo ätbar mat varje dag. Dessutom slänger restauranger, leverantörer samt butiker flera kilo fullt ätbar mat varje dag. Men på vilket sätt påverkar matsvinnet vår miljö negativt? Och på vilket sätt kan vi minska den stora mängden mat som slängs?

Läs eller ladda ner reportaget (PDF-dokument, 306 kB)

Sidan uppdaterades: