Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Elever deltog i digital historiekonferens

Våra elever på samhällsprogrammet ingår i ett europeiskt forskningsprojekt om rusmedlens historia. Förra veckan presenterade de med stor framgång sina projekt på en digital konferens.

Våra elever på samhällsprogrammet, inriktning samhälle, deltar under flera års tid i ett internationellt forskningsprojekt i historia. I förra veckan presenterade SA18 och SA19 sina undersökningar på en digital konferens, tillsammans med forskare inom områden och elever från Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

Våra elever höll sina presentationer på engelska och fick mycket beröm från historieforskarna som deltog. Det var kanske inte den fysiska konferens i London som var tanken innan corona, men det var åtminstone ett tillfälle att få mötas över stängda gränser och dela kunskap om historien.

Projektet heter Intoxicating Spaces och undersöker hur olika njutnings- och rusmedel har tagit sig till Europa - och vilken påverkan det fick på samhället i stort. I Sverige samarbetar vi, inom projektets ramar, med Stockholms universitet och Nordiska museet.

Elevernas röster om konferensen

"Intressant och väldigt bra! Roligt att göra något annorlunda än vad vi brukar."

"Det var väldigt pirrigt och man var lite smått stressad. Jag själv kände att jag stammade och hackade lite och pratade otydligt men jag tror det löste sig ändå. Det var kul att höra alla och han som höll i det var väldigt entusiastisk och engagerad men vänlig. Det var svårt och stressigt såklart men väldigt kul ändå! Tack för att vi fick möjligheten att göra det!"

"Trots mina bristfälliga engelskakunskaper tror jag min grupps presentation gick okej. I slutändan en rolig och lärorik upplevelse."

"Väldigt intressant och bra presentationer, lärorikt."

Elevernas forskningsprojekt

De projekt som presenterades handlade om:

  • Ostindiska kompaniet, handel med tobak och andra nya rusmedel.
  • Gustavia, Sveriges koloni, slaveri och nya rusmedel.
  • Vipeholm, folkhemmet och kariesexperiment, välfärd och socker.
  • Fikakultur, caféer, schweizerier, kaffeförbud, kafferep och sju sorters kakor.
  • Kokböcker, ny matkultur i Sverige med fokus på Cajsa Warg.

Sidan uppdaterades: