Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Läraren Anna laddar för Nordpolen

I vanliga fall undervisar Anna Stiby våra naturelever i kemi och biologi. Men i sommar är det dags för något helt annat: en forskningsresa till Arktis.

I sommar, när andra passar på att ta ledigt och njuta av värmen, kommer Anna Stiby att följa med isbrytaren Oden på en forskningsexpedition till Nordpolen. Syftet med expeditionen är att studera förändringarna av ekosystemen i Arktis - och särskilt då hur klimatförändringar påverkar väder- och ekosystem. Expeditionen pågår mellan juli och september 2021 och du kommer att ha möjlighet att följa äventyret i skolans bibliotek, men också digitalt.

Med på resan är 40 forskare, läkare och sjuksköterska, helikopter- och fartygspersonal, isbjörnsvakter - och Anna Stiby. 15 lärare har deltagit i tidigare expeditioner till både Arktis och Antarktis. Den medföljande läraren får vara medarbetare i de olika forskningsprojekten ombord, som bland annat inriktar sig på koldioxidhalten i havet, planktonmängd och arktiska mikrober.

nordpolen.png

Isbrytaren Oden, som är Sveriges bidrag till det internationella polarforskningsnätverket Synoptic Arctic Survey, befinner sig i Bottenviken på vintern och i Arktis på sommaren. Det är ingen liten farkost vi talar om: Oden är ca 108 meter lång och 30 meter bred och väger hela 13 000 ton.

Om allt går som beräknat reser Anna från Helsingbord 26 juli och är tillbaka den 20 september. Redan nu kan du följa isbrytaren Odens resa i realtid. Du kan också läsa mer om Synoptic Arctis Survey och om deras lärarprogram.

Sidan uppdaterades: