Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Politik i praktiken i Nacka Ungdomsparlament

Många unga vet inte om att de kan påverka lokalpolitiken i sin kommun - men det är något som Nacka Ungdomsparlament vill ändra på, genom motionsskrivande och praktiskt politiskt arbete på gräsrotsnivå.

I fredags 4/2 avslutades årets Ungdomsparlament i Nacka med en plenarsession. Ungdomsparlamentet är ett kommunalt samarbete där eleverna tar fram förslag på förbättringar som kan göras i kommunen, utifrån temat: ett hållbart Nacka. Uppdragsgivare är kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau.

Eleverna i SA21, SU21 och NU21 har fått träffa politiker, skrivit och debatterat sina förslag samt röstat fram de förslag som eleverna vill föra fram till kommunens politiker.

Några av årets förslag var:

  • Vi yrkar att Nacka kommun sätter upp en lyktstolpe vid Orminge centrums busshållplatsläge D, som ett steg i att öka tryggheten.
  • Vi yrkar att Nacka kommun ska bygga en belyst och säker cykelförbindelse längs Saltsjöbadsvägen, sträckan mellan Fisksätra/Saltsjöbaden och Saltsjö-Duvnäs.
  • Vi yrkar att Nackas kommunfullmäktige tar beslut om att införa krav på könsneutrala toaletter i detaljplaneringen för de publika platser som nämns ovan i motionen, från och med 1/1 2023.

Det är ett spännande och lärorikt projekt med fokus på lokal demokrati, kommunens arbete, skrivande och muntlig presentation - där eleverna dessutom får lära sig hur de i praktiken kan påverka politiken där de bor.

ungdomsparlament2022_600x450.jpg

Sidan uppdaterades: