Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Emil till final i Kemiolympiaden

Emil Dziekanski i NN20a har gått vidare till Sverigefinalen i Kemiolympiaden. Nu hägrar chansen att få ingå i det svenska landslaget - och få tävla mot 70 andra länder i VM.

Emil Dziekanski går i NN20a och har ett intresse för kemi som går bortom skolämnet - och som nu har tagit honom ända till Sverigefinalen i Kemiolympiaden. I helgen, 31 mars och 1 april, ska han åka till Lund för att delta i en finaltävling med dels teoretiska prov, dels laborationer.

Av nio finalister ska fyra då sållas ut och bli Sveriges landslag i kemi. Landslaget ska sedan tävla först i ett nordiskt mästerskap i Danmark, sedan i VM i Zürich, Schwiez, där ca 70 olika nationer deltar.

Internationella kemiolympiaden är en världsomfattande kunskapstävling i kemi för gymnasieelever, som har arrangerats årligen sedan 1969. Vad vi vet är Emil den första eleven från Nacka gymnasium som har gått vidare till Sverigefinalen.

Innan finalomgången har Emil fått genomgå två omgångar med kvalificerande tävlingar, där kemin har varit på gymnasienivå. Nu håller Emil som bäst på att träna inför finalen, där kemikunskaperna kommer att behöva vara mer på en universitetsnivå.

Hur känns det?

- Spännande! Men också lite läskigt. Jag känner ju inte de andra som tävlar, tänk om de är jättebra på kemi?

Varför tävlar du just i kemi?

- Kemi är ett personligt intresse. Det är en blandning av logiskt och ologiskt, av fysik och biologi på ett sätt som intresserar mig.

Nu håller vi alla våra tummar för Emil i helgen! Må bäste kemist vinna!

emil_hems.jpg

Kemiolympiaden

De svenska uttagningarna genomförs av Svenska Kemisamfundet med stöd av Skolverket, Stiftelsen Bengt Lundqvists Minne, Carl Tryggers Stiftelse, samt Magn. Bergvalls Stiftelse. Tävlingen är öppen för alla svenska gymnasieskolor och varje skola får delta med fritt antal elever.

Läs mer här

KemiolympiadSverige-640x5801.png

Sidan uppdaterades: