Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Nobelpristagare föreläste för elever

Igår bänkade sig våra natur- och teknikelever i aulan för en föreläsning om Nobelpriset i kemi - där självaste Nobelpristagaren i kemi, professor Moungi Bawendi, berättade om sin upptäckt av kvantprickar.

Igår bänkade sig våra natur- och teknikelever i aulan, för en föreläsning om Nobelpriset i kemi som de trodde att en representant från Vetenskapsakademien skulle hålla i. Döm om allas förvåning när en av årets tre Nobelpristagare i kemi, professor Moungi Bawendi, kom för att berätta om sin banbrytande "upptäckt och syntes av kvantprickar”.

Det blev en fantastisk föreläsning med mängder av värme och närvaro, avslutad med en frågestund där de engagerade elevernas nyfikna och initierade frågor aldrig ville ta slut.

Kvantprickar är okända för de flesta, men finns överallt och sprider sitt ljus från TV-skärmen framför dig och dina LED-lampor. Dessa mikroskopiska partiklar är osynliga men avgörande för vår tekniska vardag och numera centrala inom nanotekniken. Det var denna banbrytande forskning som Moungi G. Bawendi delade med sig av under sitt besök.

– Vi är otroligt glada och hedrade över att få välkomna årets nobelpristagare i kemi till Nacka gymnasium. Hans upptäckter har gett oss nya kunskaper om kvantprickar och dess universum, och det är en fantastisk möjlighet för våra elever att få höra honom berätta med egna ord om sin forskning och sina upptäckter och få möjlighet att ställa frågor, säger Johan Lundström, rektor på Nacka gymnasium.

Ett roligt sammanträffande var att diplomaten August Borg, som var med vid Moungis besök, är en tidigare elev på Nacka gymnasium. Det är en tradition att varje Nobelpristagare tilldelas en diplomat, en UD-attaché, som guidar dem under deras vistelse i Sverige.

Tusen tack till Moungi Bawendi som tog sig tid att möta Nacka gymnasiums elever under en hektisk Sverigeresa, och tack @vetenskapsakademien som såg till att det blev verklighet!

409964569_673316484954778_4977783319191803691_n.jpg

nobelpristagare7.jpg

nobelpristagare8.jpg

nobelpristagare6.jpg

nobelpristagare4.jpg

nobelpristagare2.jpg

Sidan uppdaterades: