Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Reseberättelse från Polen

I kursen ”Tolerans och extremism” arbetar vi bland annat med totalitarismen i Europa under Hitler och Stalin. Polen blev offer för båda dessa stater, när de invaderade landet från olika håll under hösten 1939. Polen blev också en central plats för Förintelsen. Under en fyra dagar lång exkursion besökte vi Warszawa, Lublin, Tarnów och Kraków. Vi avslutade vår resa med ett besök i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Vi fördjupade oss i det polsk-judiska livet före Förintelsen i de olika städerna, som en gång hade en stor judisk befolkning. Warszawa utgjorde den europeiska judenhetens kulturella centrum, medan Lublin hade en både kulturell och religiös betydelse. I städer som Tarnów och Kraków finns välbevarade judiska stadsdelar.

I Warszawa följde vi den polsk-judiska läkaren, författaren och pedagogen Janusz Korczaks liv. Korczak upprättade flera barnhem i Warszawa, både för kristna och judiska barn. Hans judiska barnhem förflyttades så småningom till Warszawas getto och Korczak deporterades så småningom tillsammans med barnen till Förintelselägret Treblinka, nordöst om staden.

imagekoegb.png

Efter en standsvandring i Korczaks fotspår begav vi oss under eftermiddagen till Lublin, där vi under kvällen genomförde en stadsvandring i stadens medeltida stadskärna.
imageomkg.pngimagenblzm.png

I Lublin var gärningsmän i fokus, då vi undersökte de platser där högkvarteret för ”Operation Reinhardt” låg. Hur planerades och genomfördes Förintelsen? Under en stadsvandring i det före detta högkvarteret fördjupade vi oss i några av de personer som planerade och genomförde folkmordet. Vilka var de och finns det mekanismer som kan förklara deras agerande? Vi genomförde också stadsvandringar i Lublins före detta judiska kvarter och medeltida stadskärna och besökte den före detta jeshivan och en av Lublins judiska begravningsplatser. Vi besökte därefter koncentrations- och förintelselägret Majdanek i Lublins utkant.

I Tarnów undersökte vi under en stadsvandring fragment från jiddischkulturen, en värld som i stort sett helt utplånades under Förintelsen. På väg mot Kraków stannade vi till i Zbylitowska Góra för ett samtal om Förintelsens namnlösa offer och minnespolitik.

imagepoqz.png

Med utgångspunkt i Krakóws medeltida torg genomförde vi sen en stadsvandring genom det före detta judiska kvarteret Kazimierz, för att ta oss genom Podgorze, området där gettot anlades och avslutade i Plaszow, där ett koncentrationsläger var beläget under kriget. Exkursionens sista dag spenderade vi i Auschwitz-Birkenau.

imagevxy.png

image1gguh.png

Sidan uppdaterades: