Nackas kommunala skolor genomförde läsåret 2015/2016 en språksatsning. Det övergripande syftet med språksatsningen var att fördjupa alla lärares kunskaper om hur man kan arbeta språkutvecklande och språkmedvetet på alla stadier och i alla ämnen, öka likvärdigheten för alla barn och elever och därigenom bidra till ökad måluppfyllelse i Nackas kommunala förskolor och skolor. Välfärd skola språksatsning har fortsatt genom åren och med start läsåret 2023/2024 är inriktningen läsfrämjande insatser under ledning av Karin Herlitz, lärare på Nacka gymnasium.
Vägledningen för språk-, läs- och skrivutveckling finns här på en egen webbplats
Vägledningen för språk- läs och skrivutveckling är under uppdatering utifrån nya styrdokument och aktuellt forskning.
Bilderna ovan: Sebastian Lönnlöv, Maria Åsberg och Elisabet Brandberg skolbibliotekarier vid Nacka gymnasiums skolbibliotek
Under hösten 2020 gjordes, inom ramen för språksatsningen, en särskild satsning på skolbiblioteksverksamheten i våra grund- och gymnasieskolor. Skolbibliotekets funktion är förtydligad i läroplanen, och rektor har ett särskilt ansvar för att ”skolbibliotekets verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens” (Lgr11/reviderad 2018). Målgrupp var skolornas skolbibliotekarier eller den medarbetare som har ansvar för skolbiblioteket. Alla skolor ska ha en kontaktperson för ”skolbibliotek”, företrädesvis skolans skolbiblioteksansvarige/skolbibliotekarie.
På Välfärd skolas vägledningswebb för språk,- läs- och skrivutveckling finns även en skolbiblioteksplan för Nackas kommunala skolor. (Se länk ovan.)
Under läsåret 23/24 genomför Välfärd skola en särskild satsning på läsfrämjande insatser under ledning av Karin Herlitz, Nacka gymnasium.
Kontakt Utbildningsstrateg: jonatan.lannemar@nacka.se
Som ett komplement till vägledningsdokumentet för språk-, läs- och skrivutveckling finns även en vägledning för hur förskolan kan arbeta med flerspråkighet. Underlag till vägledningen är förskolans styrdokument, Skolverkets rekommendationer och Nacka kommuns utbildningsenhets riktlinjer.
Flerspråkighet i förskolan - vägledningsdokument (PDF-dokument, 213 kB)
För medarbetare finns även en digital utbildning i Nacka Academy om flerspråkighet i förskolan.
Inom Nackas kommunala skolor och förskolor finns modersmålsenheten som ger elever modersmålsundervisning i kommunala och fristående skolor. På modersmålsenhetens webbsida finns mer information om vilka regler som gäller och hur man ansöker.
Sidan uppdaterades: