Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Verksamhetsförlagd utbildning inom Nackas kommunala skolor och förskolor

Du som valt att studera till lärare är oerhört viktig för oss. Vi är därför måna om att erbjuda en så bra verksamhetsförlagd utbildning som möjligt.

Varmt välkommen till oss som VFU-student!

Nackas kommunala skolor och förskolor tar emot lärarstudenter från olika lärosäten i landet. Våra förskolor och skolor finns i områdena Älta, Sickla, Saltsjöbaden och Boo. Vi är mycket stolta över våra väldigt fina resultat. Våra elever i åk 9 har bland landets högsta meritvärden och våra gymnasieelever bland landets högsta genomsnittliga betygspoäng.

Som student är du viktig för oss och därför har vi valt att satsa extra mycket på VFU

Våra handledare tycker att det är mycket givande att ta emot lärarstudenter och vill vara med att utbilda morgondagens lärarkår. Nackas kommunala skolor och förskolor har valt att satsa extra mycket på att ta emot lärarstudenter genom att några utvalda av skolor och förskolor har ett samverkansavtal med Stockholms universitet. Det innebär att vi möjliggör VFU av hög kvalitet i nära samverkan med universitetet. De skolor och förskolor som ingår i avtalet tar emot många studenter, har flera utbildade handledare och har skapat rutiner så att din VFU-period ska bli så bra som möjligt. När du gör din VFU på en av våra skolor eller förskolor så kan du räkna med en VFU-plats som har erfarenhet av att ta emot studenter och att du kommer att handledas av en eller flera professionella handledare. Vi erbjuder även professionsnära dialoger i det våra lärare kan bäst och delar med sig av kunskap som du kommer att ha nytta av i ditt framtida yrke som lärare.

Om du är nyfiken på vilka enheter som ingår i avtalet se längre ner på denna sida.

Viktig information inför och under din VFU

Nedan har vi samlat information som är viktig för dig att veta. Saknar du en fråga är du välkommen att höra av dig till oss på e-post: vfunks@nacka.se

Bra att veta

Detta behöver du tänka på inför och under din placering:

E-post
Vi kommer att kommunicera med dig via den mejladress som du lagt in i Ladok så det är viktigt att du bevakar den. Det är även viktigt att du tar kontakt med din VFU-handledare så snart du fått veta din VFU-placering.

Beställ registerutdrag från Polisen innan din VFU-period startar
Du måste så snart som möjligt ordna ett registerutdrag hos polismyndigheten innan du ska påbörja en VFU-kurs. Lämnar du inte in ett registerutdrag kan du inte genomföra den obligatoriska VFU:n. Registerutdraget är giltigt ett år – tänk på att förnya ditt registerutdrag varje år.

Vilka regler som gäller på din VFU-plats
Under VFU-perioden betraktas din VFU-placering som din arbetsplats och arbetsplatsens regler gäller även för dig som student. Du kommer att få en introduktion på din VFU-plats där du kommer att få information över vilka regler som gäller på just din VFU-plats. Har du frågor är det viktigt att du lyfter dessa med din handledare eller enhetens VFU-samordnare.

Närvaro under VFU
Närvaro under VFU-perioden är obligatorisk och på heltid. En tumregel är att du följer din VFU-handledares tider, under förutsättning att din VFU-handledare arbetar heltid. Annan tid får du annars tillbringa med utsedd ersättare för VFU-handledaren.

Om frånvaro för studenter som läser på Stockholms universitet:
Frånvaro som går att komplettera enligt kursdokumentation ska tas igen enligt kursplan efter avslutad VFU-kurs för att du ska få betyg på VFU-kursen. Om du inte tar igen frånvaro så är aktuellt kurstillfälle förbrukat och ses som en avbruten VFU. Kursen måste då göras om i sin helhet och ett av två möjliga tillfällen att genomföra VFU-kursen är förbrukat.

Om du vill byta handledare
Vi ber dig att i första hand tala med din handledare för att reda ut vad det är som gör att du vill byta handledare, och vi ber dig att göra detta så snart som möjligt. Om du läser på Stockholms universitet, kontakta kursläraren som även har möjlighet att delta på ett samtal tillsammans med dig och din handledare. Om du som student inte vill prata med din handledare ber vi dig att så snart som möjligt ta kontakt med VFU-samordnaren på enheten.

Hur din placering gick till
Om du som student har frågor om hur matchningen av din placering gick till ber vi dig kontakta VFU-sekretariatet eller VFU-ansvarig på ditt lärosäte.

Om du läser till ämneslärare och vill byta inriktning och ha en placering på en annan skolform
Vi ber dig att i första hand kontakta din kurslärare för att undersöka möjligheten till byte av inriktning.

VFU-samordnare på våra enheter

VFU-samordnare inom klustret

Grundskolor
Sickla skola -Carola Glöd
Järla skola -Ann-Christin Mouantri
Älta skola - Pia Poulsen
Boo Gårds skola - Sara Jackson Schelin
Björknässkolan F-3 och fritids - Anna Ros
Björknässkolan 4-9 - Helena Pihl
Björknässkolan - Jens Lindgren
Eklidens skola - Kajsa Björner och Mathilda Netje
Myrsjöskolan F-6 - Lena Wikenholm
Myrsjöskolan 7-9 - Robert Egerot

Gymnasieskolor
Nacka Gymnasium Natur & Samhälle
Åse Ståhlberg

YBC
Linda Esperstrand

Förskolor
Kristallens förskola
Mimmi Adolfsson

Björknäs förskola, Eklunda förskola och Boo gårds förskola.
Lotta Ring

Fiskarhöjden förskola, Krabbans förskola, Igelboda förskola, Gläntans förskola
Zsusanna Meretei

Ältadalens förskola, Bäckalidens förskola och Svanhöjdens förskola
Eva Lindroth

VFU-samordnare på enheter som inte ingår i klusteravtal med SU

Grundskolor

Ektorps skola -Åsa Lindgren
Igelboda skola - Amelie Nilsson
Saltsjö-Duvnäs skola - Åsa Lindgren
Samskolan - Lisa Petterson
Sågtorpsskolan - Linda Hindell
Vilans skola -Valeria Chiara

Förskolor
Långsjöns förskola, Skuru förskola, Utskogens förskola och Saltängens förskola - Petra Kraus
Växthuset förskola, Universums förskola och Vilans förskola - Susann Solanki

Enheter som ingår i klusteravtal med Stockholms universitet

Enheter som ingått i klusteravtal med Stockholms universitet:

Förskolor
Björknäs förskola, Eklunda förskola, Boo Gårds förskola, Fiskarhöjdens förskola, Krabbans förskola, Gläntans förskola, Igelboda förskola, Kristallens förskola, Ältadalens förskola, Bäckalidens förskola och Svanhöjdens förskola.

Grund- och gymnasieskolor
Boo Gårds skola, Björknässkolan, Eklidens skola, Sickla skola, Älta skola, Järla skola, Myrsjöskolan, YBC och Nacka gymnasium.

När du vill komma i kontakt med oss

De flesta förskolor och skolor har en VFU-samordnare som är den person som du som student ska kontakta i första hand om du har frågor om VFU. Kontaktuppgifter till VFU-samordnarna hittar du här nedan. Inom Nackas kommunala skolor finns två kommunsamordanare som ser till att samordna VFU inom Nackas kommunala skolor och förskolor som du når via e-post: vfunks@nacka.se

Nyfiken på våra verksamheter?

Här hittar du våra verksamheters hemsidor.

Sidan uppdaterades: