Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Varning för bedrägerimail! Vi har uppmärksammat ett större flöde utav bedrägerimail som cirkulerar. Var uppmärksam innan du trycker på länkar och bifogade filer.

Verksamhetsförlagd utbildning inom Nackas kommunala skolor

Du som valt att studera till lärare är oerhört viktig för oss. Vi är därför måna om att erbjuda en så bra verksamhetsförlagd utbildning som möjligt.

VFU i Nackas kommunala skolor och förskolor

Varmt välkommen till oss som VFU-student! Nackas kommunala skolor och förskolor har flera förskolor, skolor och gymnasieskolor som tar emot lärarstudenter från olika lärosäten. Våra förskolor och skolor finns i hela Nacka i områdena Älta, Sickla, Saltsjöbaden och Boo. Vi är stolta över våra väldigt fina resultat. Våra elever i åk 9 har bland landets högsta meritvärden och våra gymnasieelever bland landets högsta genomsnittliga betygspoäng. Vi tar emot lärarstudenter från lärosäten inom Stockholmsområdet, Uppsala universitet och andra lärosäten i landet.

Som student är du viktig för oss och därför har vi valt att satsa extra mycket på VFU

Många av våra enheter har ingått i ett klusteravtal med Stockholms universitet. Det innebär att vi möjliggör VFU av hög kvalitet i nära samverkan mellan lärosätet och skolan eller förskolan. Att vara en klusterenhet innebär att enheten tar emot en hög koncentration av studenter och samarbetar med andra klusterenheter. Detta möjliggör kollegialt lärande samt att utbildningen vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. I arbetet med att bygga VFU-klustret har vi satsat på att utbilda flera handledare och skapat rutiner och roller i vår organisation så att din VFU-period ska bli så bra som möjligt. Vi erbjuder dig seminarier i det våra enheter kan bäst, de delar med sig av kunskap som du kommer att ha nytta av i din undervisning. Om du är nyfiken på vilka enheter som ingår i klusteravtalet se längre ner på denna sida.

När du vill komma i kontakt med oss

De flesta förskolor och skolor har en VFU-samordnare som är den person som du som student ska kontakta i första hand om du har frågor om VFU. Kontaktuppgifter till VFU-samordnarna hittar du här nedan.

Inom Nackas kommunala skolor finns två kommunsamordanare som ser till att samordna VFU inom Nackas kommunala skolor;

VFU-samordnare på våra enheter

VFU-samordnare inom klustret

Grundskolor
Sickla skola - Linda Esperstrand.
Järla skola -Susanne Blomqvist.
Jarlabergs skola - Kajsa Björner.
Älta skola -Jenny Wallenberg
Boo Gårds skola - Sara Jackson Schelin.
Björknässkolan -Jens Lindgren.
Eklidens skola - Mikael Nyström.
Myrsjöskolan F-6 - Lena Wikenholm.
Myrsjöskolan 7-9 - Robert Egerot.

Gymnasieskolor
Nacka Gymnasium Natur & Samhälle
Åse Ståhlberg.

YBC
Charlotte Eles.

Förskolor
Kristallen, Optimus och Hästhagens förskolor
Mimmi Adolfsson.

Björknäs förskola, Eklunda förskola och Boo gårds förskola.
Lotta Ring.

Fiskarhöjden, Krabban och Gläntans förskolor
Zsusanna Meretei.

Ältadalen, Bäckaliden och Svanhöjdens förskolor.
Agneta Hansson.

VFU-samordnare på enheter som inte ingår i klusteravtal med SU

Grundskolor

Ektorps skola -Åsa Lindgren.
Igelboda skola - Amelie Nilsson.
Saltsjö-Duvnäs skola - Åsa Lindgren.
Samskolan -Katarina Åkerman Gustafsson.
Sigfridsborgs skola - Susanne Sidenmark.
Sågtorpsskolan - Linda Hindell.
Vilans skola -Valeria Chiara.

Förskolor
Igelboda förskola - Jessica Fredin.
Långsjön och Saltängens förskolor - Jeanette Blom.
Växthuset och Universums förskolor - Christel Pedersen.
Kummelnäs förskola - Cecilia Pettersson Höjer.
Vilans förskola - Mikael Wicktor.

Bra att veta

I frågor och svar här nedan har vi samlat information som kan vara bra för dig att veta. Saknar du en fråga är du välkommen att höra av dig till oss på e-post: vfunks@nacka.se

Frågor och svar om VFU

Vad behöver jag tänka på inför min placering?
E-post
Vi kommer att kommunicera med dig via din studentmejladress så det är viktigt att du bevakar den. Det är även viktigt att du tar kontakt med din VFU-handledare så snart din VFU-placering är klar.

Beställ registerutdrag från Polisen
Du måste så snart som möjligt ordna ett registerutdrag hos polismyndigheten innan du ska påbörja en VFU-kurs. Lämnar du inte in ett registerutdrag kan du inte genomföra den obligatoriska VFU:n. Registerutdraget är giltigt ett år – tänk på att förnya ditt registerutdrag varje år.

Jag undrar över hur min placering gick till?
Om du som student har frågor om hur matchningen av din placering gick till ber vi dig kontakta VFU-sekretariatet eller VFU-ansvarig på ditt lärosäte.

Vilka regler är det som gäller på min VFU-plats?
Under VFU-perioden betraktas din VFU-placering som din arbetsplats och arbetsplatsens regler gäller även för dig som student. Du kommer att få en introduktion på din VFU-plats där du kommer att få information över vilka regler som gäller på just din VFU-plats. Har du frågor är det viktigt att du lyfter dessa med din handledare eller enhetens VFU-samordnare.

Under vilka tider behöver jag närvara på min VFU?
Närvaro under VFU-perioden är obligatorisk och på heltid. En tumregel är att du följer din VFU-handledares tider, under förutsättning att din VFU-handledare arbetar heltid. Annan tid får du annars tillbringa med utsedd ersättare för VFU-handledaren.

Om frånvaro för studenter som läser på Stockholms universitet:
Frånvaro som går att komplettera enligt kursdokumentation ska tas igen enligt kursplan efter avslutad VFU-kurs för att du ska få betyg på VFU-kursen. Om du inte tar igen frånvaro så är aktuellt kurstillfälle förbrukat och ses som en avbruten VFU. Kursen måste då göras om i sin helhet och ett av två möjliga tillfällen att genomföra VFU-kursen är förbrukat.

Jag läser till ämneslärare och vill byta inriktning och ha en placering på en annan skolform, hur gör jag?
Vi ber dig att i första hand kontakta din kurslärare för att undersöka möjligheten till byte av inriktning.

Jag vill byta handledare hur gör jag?
Vi ber dig att i första hand tala med din handledare för att reda ut vad det är som gör att du vill byta handledare. Om du läser på Stockholms universitet, kontakta kursläraren som även har möjlighet att delta på ett samtal tillsammans med dig och din handledare. Om du som student inte vill prata med din handledare ber vi dig att ta kontakt med VFU-samordnaren på enheten.

Nyfiken på våra verksamheter?

Du hittar våra verksamheters hemsidor på denna sida.

Enheter som ingår i klusteravtal med Stockholms universitet

Nedan hittar du en lista på våra enheter som ingått i klsuteravtalet som Stockholms universitet.

Enheter som ingår i klusteravtal med Stockholms universitet

Följande enheter ingår i klusteravtalet:
Förskolor: Björknäs förskola, Eklunda förskola, Boo Gårds förskola FFiskarhöjdens förskola, Krabbans förskola, Gläntans förskola, Igelboda förskola, Kristallens förskola, Optimus förskola, Ältadalens förskola, Bäckalidens förskola och Svanhöjdens förskola.

Grund- och gymnasieskolor: Boo Gårds skola, Björknässkolan, Eklidens skola, Sickla skola, Älta skola, Järla skola, Jarlabergs skola, Myrsjöskolan, YBC och Nacka gymnasium.

Sidan uppdaterades: