Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Gör som Minimeringsmästarna – bli textilsmart

Nu är tema textil igång för våra Minimeringsmästare i Nacka. Under kommande veckor kommer de ta sig an nya utmaningar. Häng på du också.

Textilier är en viktig resurs som behövs i flera olika sammanhang: Kläder, möbler, heminredning och mycket mer. Men både produktionen och konsumtionen av textilier har en enorm miljöpåverkan som vi måste ändra på.

I Sverige köper vi ungefär 14 kg textilier per person och år samtidigt som vi slänger hälften av dessa i soporna varje år. Av de klädesplagg vi köper används dem i snitt endast 7 gånger innan de slängs. Vi måste bli bättre på att förlänga livet på våra kläder och textilier.

Nya utmaningar på tema textil för deltagarna

Det sista temat i Minimeringsmästarna är Textil. Till nästa träff i oktober ska deltagarna utföra ett antal utmaningar:

  • Four Fit Challenge - låta garderoben bestå av endast fyra plagg i en hel vecka.
  • Gammalt blir nytt - göra om ett klädesplagg eller annan textil till något annat!
  • Äldsta plagget - Hitta det äldsta klädesplagget som fortfarande används.

Läs mer om utmaningarna här.

Bli en digital minimeringsmästare

Är du också sugen på att genomföra utmaningarna? Välkommen att haka på och bli en digital minimeringsmästare. Du genomför utmaningarna och rapporterar sedan in dina resultat på Minimeringsmästarnas hemsida.

Om senaste träffen

Den 14 juni träffades Minimeringsmästarfamiljerna från Nacka och Tyresö i Nacka vatten och avfalls lokaler. Vi gjorde en tillbakablick på hur föregående Tema delande och presenterade det nya temat. Träffen bjöd på bra diskussioner och ny inspiration. Vi testade bland annat på att klä om en stol och att ge t-shirts ett nytt liv. Vi fick även lyssna på en presentation från Nacka vatten och avfalls Martina Bozic om textil och hållbar secondhand.

textilträffen_670X290.jpg

textilträff_670X290.jpg

Sidan uppdaterades: