Allt avfall har från början varit produkter. Vid tillverkningen, som oftast utgör produktens största miljöpåverkan, krävdes råvaror, energi och kemikalier. Genom att undvika att produkter slängs minskar också behovet av nya produkter, vilket minskar påverkan på miljön och klimatet. Att förebygga eller minimera avfallet handlar om att tänka giftfritt och resurseffektivt redan från början, innan något blivit avfall.
Avfallsminimering är det översta steget i avfallshierarkin, eller avfallstrappan, och det är många gånger bättre för miljön och klimatet än att avfall återvinns.
Du kan minska mängden avfall och återanvända/återbruka produkter genom att:
Vi på Nacka vatten och avfall:
Märkningen Miljönär-vänlig har tagits farm av branschorganisationen Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Märkningen är för alla verksamheter som lagar, lånar och återanvänder.
I Nacka har följande verksamheter tilldelats märkningen:
Enligt avfallsdirektivet (2008/98/EG) ska alla medlemsländer ha ett avfallsförebyggande program. Det ska innehålla mål och åtgärder för att minska avfallets miljöpåverkan och mängden avfall och farliga ämnen i material och produkter. Målen och åtgärderna ska följas upp för att se hur bra det går att uppfylla och genomföra dem.
I den nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet för 2018-2023 ”Att göra mer med mindre” konstateras att Sverige behöver öka takten i omställningen mot cirkulär ekonomi. Där pekas sex områden ut som är särskilt viktiga:
Det är områden där avfallsförebyggande åtgärder kan betyda extra stora vinster för både ekonomi och miljö. Plast och nedskräpning är områden som uppmärksammats de senaste åren både nationellt och globalt. De är utpekade strömmar inom EU Kommissionens handlingsplan för cirkulär ekonomi. Läs mer om programmet på Naturvårdsverkets sida.
Sidan uppdaterades: