Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Stora skillnader i insamling av matavfall i länet

De senast fyra åren har insamlingen av matavfall i Stockholms län ökat stadigt, men går för långsamt jämfört med det nationella målet på 50 procent. Idag är det bara Södertälje/Nykvarn som har nått målet och Nacka har en lång bit kvar.

Matavfallsinsamlingen i Stockholms län - ny statistik

Idag tillhandahåller 25 av 26 kommuner i Stockholms län lösningar för att sortera ut matavfall och i höst omfattar detta samtliga kommuner. Vid årsskiftet 2017 källsorterades en dryg fjärdedel av matavfallet, vilket betyder att Stockholms län befinner sig halvvägs mot målet.

Bäst i länet är Södertälje/Nykvarn där 55,2 procent av matavfallet källsorterades 2017. I Nacka sorterades 24,1 procent av matavfallet ut 2017.

- I Nacka ser vi en uppgående trend och fler väljer att ansluta sig till matavfallsinsamlingen, men vi har en bit kvar, säger Mats Eriksson, avfallshandläggare på Nacka Vatten och Avfall.

Matavfall är en resurs man rötar till biogas, vilket ger betydande miljönytta eftersom det ersätter fossila drivmedel. Vid produktionen får man även fram biogödsel, med viktiga näringsämnen så som fosfor som då återförs till åkermark.

- Utmaningen är att få fler medborgare och fastighetsägare att bidra på samma sätt som inom källsortering av tidningar och glasflaskor. Alla länets kommuner, inklusive Nacka, anstränger sig nu för att få fler att komma igång. Vi försöker göra det lätt att ansluta sig, säger Mats Eriksson, avfallshandläggare på Nacka Vatten och Avfall.

Kommunerna i länet är nu rustade för att ta emot stora volymer matavfall. Hur mycket som samlas in är beroende av verksamheter, fastighetsägare och privatpersoners vilja att bidra. I vissa fastigheter kan det av bland annat utrymmesskäl fortfarande vara svårt, men Nacka vatten och avfall arbetar för att hitta lösningar i dialog med fastighetsägarna.

Mer statistik redovisas i sammanställning över kommunernas insamling av matavfall inom Stockholms län. (PDF-dokument, 677 kB)


Gör skillnad och anmäl dig idag!

Läs mer om matavfallsinsamlingen i Nacka och anmäl dig idag!

Visste du att ...

  • I Nacka sorterar ca 53 % av villahushåll och 28 % av företag/verksamheter sitt matavfall (år 2017).
  • Under år 2017 samlade vi in drygt 2155 ton matavfall i Nacka. Under år 2018 har vi fram till augusti samlat in 1671 ton, vilket förhoppningsvis leder till ca 2500 ton för helåret, vilket är nytt rekord.
  • Du spar pengar när du matavfallsorterar då tömningen av dina vanliga sopor blir billigare.
  • 40 % av det som hamnar i soppåsen kan återvinnas.
  • Tio kilo matavfall ger biogas motsvarande en liter bensin.
  • En biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73 %.
  • En familjs potatisskal från sex middagar räcker för biogödsel till potatisodling av en påse chips.
  • En biogasbuss kan åka ca 7200 mil, ungefär 1,8 varv runt jorden, om alla 103 000 Nackabor lägger sina bananskal i matavfallsinsamlingen under ett år.
  • Var femte matkasse som bärs hem slängs.

Källor: Nacka vatten och avfall, SCB, Naturskyddsföreningen, Avfall Sverige och IVL Svenska miljöinstitutet.

Sidan uppdaterades: