Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Värdet av våra elprylar

Våra hem är fulla av hushållsapparater och hemelektronik. För att tillverka dem uppstår stora mängder avfall och livslängden blir allt kortare. Nu är det dags att se över värdet i våra elprylar. I Nacka samlade vi in 8 kg elektronik per person under förra året. Vad lämnar dina elprylar för avtryck?

Växande globalt problem

Uttjänta elprylar som inte återanvänds och återvinns är ett växande globalt problem. Detta är ett stort miljöproblem dels för att giftiga ämnen hamnar i naturen och för att värdefulla metaller och råvaror inte tas om hand. Den 14 oktober uppmärksammas elavfall i hela världen under internationella dagen för elavfall.

Mobiltelefonen en stor miljöbov

Den allra största mängden avfall uppstår vid själva produktionen av elprylar. Detta är ett avfall som konsumenten aldrig ser. En enda mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall under produktionsprocessen. En telefon innehåller en rad olika metaller, plast och andra material. Framförallt ger metallerna upphov till jättestora mängder avfall när man bryter dem. Flera butiker och mobiloperatörer har börjat samla in gamla mobiltelefoner för att öka återanvändningen. Ta gärna en extra titt hemma i byrålådan och lämna in alla prylar du inte använder.

mobiltelefon_700x350.jpg

Här kan du lämna ditt elavfall

I Nacka arbetar vi med att försöka sluta kretsloppen genom att ta hand om alla uttjänta elprylar. Du kan lämna in trasiga batterier, ljuskällor, vitvaror och hemelektronik på alla våra kretsloppscentraler och till vår mobila kretsloppscentral. Stora elektronikbutiker ska även ta emot trasiga elprylar. Under förra året samlade Nacka vatten och avfall in 8 kg elektronik per invånare på våra kretsloppscentraler i Nacka.

Glöm inte att återvinna trasig elektronik!

1 min

Laga, låna och återanvända

Fungerar dina elprylar fortfarande så tänk på att i första hand lämna in dem till återbruk, byta eller sälja till någon annan. Tänk även på att det kanske går att lämna in dina produkter för reparation så att du kan förlänga livslängden.

Läs mer

Hur mycket avfall som uppstår i produktionen är ett resultat av ett projekt i samarbete mellan Avfall Sverige och IVL Svenska Miljöinstitutet. Ladda ner rapporten "Produkters totala avfall - studie om avfallets fotavtryck och klimatkostnader" och läs mer om insamling av elektronik på El-kretsens hemsida.

Sidan uppdaterades: