Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Fettet skapar stora problem i ledningsnätet

Fett i avloppet skapar stora problem och står bakom ungefär hälften av alla driftsstopp i Nacka. Fettpropparna är lätt att förebygga om vi alla torkar av stekpannan innan vi diskar och samlar upp fettet så det inte hamnar i avloppet.

Stopp i ledningsnätet kan bland annat bero på våtservetter eller annat skräp som inte hör hemma i avloppsledningarna, men många gånger är det fett som ligger bakom. Nacka vatten och avfall får ofta åka ut och spola rent ledningar. Ibland behöver också marken grävas upp för att åtgärda stopp i ledningar. Uppskattningsvis orsakar fett i ledningarna runt 50 % av alla driftsstopp i Nacka.

Fettet blir hårt som betong

Peter Johannesson som jobbar som drifttekniker på Nacka vatten och avfall berättar att fettet lägger sig som en hinna på insidan av röret och orsakar även att annat skräp fastnar i fettet. Olika typer av fett som grädde, smör olja mm blandas och klumpar ihop sig och stelnar sedan och blir hård som betong. Lukten av fett kan även dra till sig råttor i ledningarna.

peter_brunn_670x290px.jpg

Peter Johannesson, Drifttekniker på Nacka vatten och avfall undersöker brunnar.

Du kanske har hört om den stora fettklumpen i London som var lika stor som en bil? Eftersom vi inte har lika stora kloaker i Sverige får det inte plats att bildas lika stora fettklumpar men problemet är det samma här. Nacka vatten och avfall hittar ofta stora fettklumpar i ledningarna.

Hett vatten löser inte problemet

En vanlig myt är att varmt vatten löser upp fettet och spolar rent fettpropparna, men det stämmer inte eftersom temperaturen i ledningsnätet är mycket lägre än i fastigheten och kyler ner vattnet. I bästa fall kan man flytta fettet lite, men problemet är kvar.

Detta kan du göra för att undvika fettproppar

  • Torka av fett och olja ur din stekpanna och kastrull med hushållspapper innan du diskar. Pappret slänger du tillsammans med ditt matavfall.
  • Samla upp matolja från konserver och burkar med exempelvis soltorkade tomater eller tonfisk.
  • Samla upp frityrolja när du har friterat . Det gör du enkelt genom att använda en tratt och hälla det i en gammal PET-flaska.
  • Mindre mängd fett kan du hälla i en återförslutbar förpackning och lägga i restavfallet.
  • Större mängder fett kan du hälla i en återförslutningsbar förpackning och lämna till en kretsloppscentral eller till den mobila kretsloppscentralen.

Fettproppar skapar onödiga kostnader

Det krävs stora resurser för att få bort fettproppar i ledningar, ofta krävs till exempel att ledningarna sugs med slamsugsbil eller att fettpropparna måste hackas bort manuellt. En kamera kan även filma ledningar för att identifiera vad som orsakar stoppet. Fastighetsägare kan bli ersättningsskyldig om fettet går att koppla till den fastigheten.

Fastighetsägare som har lokaler för storkök, restauranger och andra livsmedelsverksamheter har krav på sig att installera en fettavskiljare, vilket separerar bort fettet innan spillvattnet släpps ut i avloppsnätet. Läs mer om fettavskiljare här.

Sidan uppdaterades: