Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Tack för att du aldrig spolar ner fett i avloppet

Efter matlagningen blir det ofta över en del matolja och fett. Något som många redan har koll på är att fett aldrig ska ner i diskhon. Fett och olja stelnar och bildar klumpar hårda som betong, vilket i sin tur orsakar stopp i avloppet. Läs här om hur du enkelt tar hand om matolja och fett.

Hett vatten och diskmedel löser inte upp fettproppar

När matfettet hälls ut i avloppsledningarna stelnar det och blir hårt som betong. Fettklumpen bygger på sig när den kommer i kontakt med annat fett eller föremål som felaktigt hamnat i avloppet, exempelvis våtservetter och tops.

En vanlig missuppfattning är att hett vatten och diskmedel löser upp fettproppar. Detta funkar tyvärr inte eftersom ledningsnätet under marken är kallt och kyler ner fettet. Fettproppen kan i bästa fall flytta på sig lite men finns kvar.

Fett är den vanligaste orsaken till att det blir stopp i avloppsledningar och problem i pumpstationer. Alla dessa problem är kostsamt att åtgärda och skulle lätt kunna undvikas om vi alla hjälpt åt att inte spola ner fett i avloppet.

Att undvika fettproppar är miljösmart och enkelt

Att göra rätt är miljösmart och enkelt! Torka av stekpannan och samla upp matfettet i en behållare istället för att låta den komma ut i avloppsledningarna. Pappret slänger du i tillsammans med matavfallet eller i restavfallet. Behållaren med matfettet kan sedan slängas i restavfallet eller lämnas på närmaste kretsloppscentral. Detta är en enkel åtgärd som förhindrar fettproppar i avloppet.

Fettet blir en viktig resurs

Överblivet fett återgår i kretsloppet när du samlar in det. Fett som hamnar i matavfallet blir till biogas, och matoljan som hamnar i restavfallet eller lämnas in på kretsloppscentraler blir till energi i våra förbränningsanläggningar. Det är enkelt att minska fettproppar i avloppet och samtidigt vara en miljöhjälte! Alla vinner på att fett hamnar rätt.

Här kan du läsa mer om hushållsfett

kappala_fettkampanj_orange_med text_670x400px_NVA.jpg

Sidan uppdaterades: