Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

 • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Circular Monday uppmärksammas

Circular Monday som infaller idag, är till för att uppmärksamma hur vi kan handla mer hållbart. Besök någon av våra Miljönärmärkta verksamheter i Nacka och var med och bidra till en värld med mindre avfall.

Catarina Östlund, ansvarig för återbruk och avfallsförebyggande på Nacka vatten och avfall, tycker att initiativet med Circular Monday är bra.

- Vi vill på olika sätt inspirera till hållbar konsumtion och få fler Nackabor att dela, hyra, låna, reparera och uppgradera i stället för att köpa nytt.

Välj Miljönärmärkt

Märkningen Miljönärvänlig har tagits fram av branschorganisationen Avfall Sverige. Märkningen tilldelas verksamheter som arbetar med att återanvända, reparera, hyra och låna.

- I vår butik i Alphyddan kan du köpa alla dina hållbara julklappar. Här hittar du både kläder, prylar och möbler, säger Helena Edberg som arbetar för Lindra Second hand i Alphyddan, som är en av flera Miljönärmärkta verksamheter i Nacka.

Human Bridge.jpg

Läs mer här om våra Miljönärmärkta verksamheter i Nacka.

Konsumera hållbart och gör dig av med kläder på rätt sätt

Textilier har stor påverkan på miljön, klimatet och hälsan. Om vi fördubblar livslängden på ett plagg minskar miljö- och klimatpåverkan med närmare 50 procent. Du som Nackabo kan, genom dina val, göra mycket för att bidra till en mer hållbar textilkonsumtion. Här är några tips:

 • Köp mer medvetet. Behöver du verkligen det nyproducerade plagget?
 • Välj begagnat och vintage, låna, byt och hyr. Kläderna finns redan och ger inga nya utsläpp!
 • Besök lokala köp-, byt- och säljsidor på Facebook.
 • Tänk efter innan du handlar på nätet – onödiga transporter och returer sliter på miljön.
 • Välj kläder med bättre kvalitet som håller längre – ju längre du använder ett plagg desto bättre för miljön.
 • Sälj kläder du inte använder. På nätet eller via secondhandaffär.
 • Skänk hela och rena kläder till vänner och bekanta eller ideella organisationer.
 • Lämna in trasiga och slitna kläder till textilåtervinning. Läs mer här.
 • Släng inte textilier i soporna. Hela och rena kläder och hemtextilier kan du sälja, lämna till klädinsamling eller ge bort. Uttjänta textilier lämnar du till någon av kommunens insamlingsställen för textil. Läs mer här.

Bli en minimeringsmästare

Just nu pågår den nationella tävlingen Minimeringsmästarna där åtta utvalda hushåll från Nacka deltar. I ett års tid inspireras deltagarna till hur de kan leva mer hållbart. Samtidigt tävlar de i avfallsminimering mot hushåll i övriga Sverige. Vem som helst kan också bli en Digital minimeringsmästare genom att följa Minimeringsmästarna och genomföra utmaningarna som presenteras i tävlingens sociala medier.

Läs mer här och bli en Digital minimeringsmästare du också!

Sidan uppdaterades: