Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Ge bort eller lämna din fallfrukt på kretsloppscentralen

Hinner du inte göra mos och saft av all frukt i trädgården? Ge bort fallfrukten eller lämna den till någon av våra kretsloppscentraler i Boo, Älta eller Östervik så gör vi biogas och biogödsel.

Förmedla eller återvinn fallfrukten

Hinner du inte använda all frukt själv? Ge fallfrukten till någon du känner eller låt någon annan plocka dina äpplen och plommon. På nätet finns flera sajter där man kan registrera sin frukt så att andra kan komma och hämta den. Kan fallrukten inte räddas så tar vi gärna emot den på någon av våra kretsloppscentraler i Boo, Älta och Östervik så gör vi biogas och biogödsel! All form av fallfrukt, som t.ex. äpplen, päron, plommon och körsbär, är du välkommen att lämna. Fallfrukten läggs i behållaren märkt "Fallfrukt".

Du kan lämna fallfrukt på våra kretsloppscentraler mellan 1 juli och 30 december.

Annat trädgårdsavfall som t.ex. gräsklipp, ris, kvistar, löv och blommor kan du också lämna på våra kretsloppscentraler eller beställa ett abonnemang så hämtar vi det hos dig. Läs mer om hur du tecknar ett abonnemang här.

Visste du att

  • Antalet rådjur, älgar och råttor minskar i villaområdena om vi hjälps åt att plocka bort fallfrukten.
  • 10 kg äpplen räcker för att en biogasbil ska kunna köra över 1 mil.
  • Biogödsel minskar behovet av att importera konstgödsel, vilket minskar utsläpp av växthusgaser från produktion och transport.
  • Det går även bra att lägga fallfrukt i matavfallskärlet. Tänk dock på följande: lägg gärna äpplena i matavfallspåsar för att hålla kärlet fräscht (rengör annars oftare), sprid ut mängden fallfrukt mellan tömningarna - är kärlet för tungt kan det gå sönder vid tömning.
  • Allra bäst är så klart att själv ta tillvara på fallfrukten eller ge bort till andra.
  • Kör du en bensindriven bil och vill klimatkompensera bilresan till Kretsloppscentralen? Är resan längre än fem kilometer behöver du då lämna in minst tio kilo fallfrukt.

Har du några frågor? Välkommen att kontakta oss!

Kundservice (e-post)

Kundservice (e-post)

Nacka vatten och avfall AB

08-718 90 00

Sidan uppdaterades: