Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

”Kan jag så kan absolut ni!”

Det hälsar Josefin Jonsson på Ältadalens förskola till alla outbildade barnskötare. Josefin blev precis klar med sin barnskötar- och elevassistentutbildning. Efter att ha arbetat i fem år på förskola antog hon erbjudandet från Nackas kommunala skolor och förskolor om att vidareutbilda sig. Utbildningen kunde förkortas med 1,5 termin tack vare hennes tidigare yrkeserfarenhet.

Nackas kommunala skolor och förskolor har ett samarbete med Addera kompetens, ett utbildningsföretag som erbjuder gymnasial vuxenutbildning med validering. Det innebär att företaget värderar kunskaper och kompetenser som en barnskötare skaffat sig genom sitt arbetsliv. På så sätt kan barnskötarutbildningen förkortas med 1-2 terminer beroende på yrkeserfarenhet. Addera erbjuder också flexibelt upplägg vilket ger en möjlighet att läsa i en anpassad studietakt, bland annat på kvällar och helger. Kurslitteraturen får de studerande låna från Nackas kommunala skolor och förskolor.

josefine-250x300.jpgGrattis Josefin till avklarad barnskötar- och elevassistentutbildning. Hur känns det?

Det känns superbra, det ger mig så många fler möjligheter nu när jag har en utbildning. Det känns som att kraven på att man ska ha en utbildning ökar mer och mer och jag tror att det kommer bli svårare att få jobb om man inte är utbildad. Jag är superglad nu att det står barnskötare på mitt kontrakt i stället för outbildad barnskötare.

Vad var det som fick dig att börja studera till barnskötare och elevassistent?

Jag var väldigt skoltrött när jag läste på gymnasiet och hoppade av. Jag jobbade närmare fem år på förskola innan jag bestämde mig för att utbilda mig. Jag tror också att det blev lättare då det kom ett väldigt bra erbjudande från Nackas kommunala skolor och förskolor om att kunna läsa till barnskötare och få sin kompetens validerad. Jag trivdes superbra med både mina klasskompisar och min lärare, vi tänkte och tyckte samma saker och kom väldigt bra överens.

Hur har det varit att studera kvällstid?

Det var till och från lite jobbigt eftersom jag var ganska trött efter jobbet. Men jag hade helgerna att plugga på och det har varit min livlina.

Vad tar du med dig från utbildningen?

Kunskapen från de olika kurserna och att jag klarade av att plugga kvällstid och samtidigt jobba heltid. Jag var lite osäker i början om jag skulle klara av det, men jag kan säga att det här upplägget har varit superbra för mig.

Vad skulle du vilja säga till andra barnskötare som saknar utbildning?

Jag rekommenderar starkt att man ska fundera på att utbilda sig om man inte har en utbildning. Jag rekommenderar även att köra ett valideringsprogram så som jag har gjort, speciellt om man har jobbat några år inom barnomsorgen. Det var mycket som jag redan kunde och som jag fick tillgodoräkna mig. Det var inte så jobbigt och svårt som jag trodde från början att det skulle vara. Kan jag så kan absolut ni!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VILL DU OCKSÅ LÄSA TILL BARNSKÖTARE ELLER ELEVASSISTENT?

Addera kompetens erbjuder Skolverkets nationella yrkespaket för barnskötare och elevassistent. Utbildningen består av ett yrkespaket Barnskötare – Elevassistent Bas, 900 poäng plus påbyggnad barnskötare 400 poäng eller påbyggnad elevassistent 400 poäng. Vill du läsa mer om utbildningens mål och vilka kurser som ingår besök Skolverkets sida för Yrkespaket Barn och Fritid.

Blir du nyfiken och vill veta mer om att läsa till barnskötare eller elevassistent? Kontakta projektstrateg Marta Espinoza på marta.espinoza@nacka.se

Sidan uppdaterades: