Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nackas kommunala skolor sätter lärmiljön i fokus

Den 17–20 oktober får Nackas kommunala skolor och förskolor besök av Peter C Lippman som är en arkitekt, skoldesigner och lärmiljöforskare verksam i Australien. På programmet står praktiska workshops i klassrum, föreläsningar, rundvandringar och rådgivning kring nybyggnation av skolor.

Samarbetet med Peter C Lippman har pågått sedan 2017 och han har besökt Nacka två gånger tidigare för att bidra till nytänkande kring undervisning och lärande kopplat till lärmiljö. Programmet för besöket den 17–20 oktober är fullspäckat. Den största delen av tiden kommer att ägnas åt att genomföra praktiska workshops med lärare och pedagoger på flera skolor och förskolor.

– När han kommer till oss brukar vi fokusera på några skolor och förskolor åt gången för att se vad som går att göra i den befintliga miljön. Det går att göra mycket genom en medveten möblering där man utgår ifrån olika lärmetoder, elevernas behov och kunskaper om rumsliga faktorer som påverkar inlärning, berättar Einar Fransson som är skolchef för de kommunala skolorna och förskolorna i Nacka.

Även tre föreläsningar är inplanerade. I Saltsjöbadens rektorsområde kommer han att föreläsa för alla lärare om lärmiljöns betydelse för lärande, studiero och trygghet. I Älta rektorsområde riktar sig en föreläsning till fritidshem och förskola, med fokus på vad som gynnar lärande, möten och samarbete i gemensamma utrymmen, och en annan till alla lärare med fokus på skola och undervisning. Dessutom blir det rundvandringar i skol- och förskolemiljöer för att få förbättringsförslag samt ett besök i en skolrestaurang för att få tips om hur den kan utformas för mer lustfyllda och hållbara måltider.

Peter C Lippman är också ett bollplank i utformningen av nya skolor och han kommer att ge råd kring renoveringen och utvecklingen av Sickla skola samt nybyggnationerna av Ektorps skola och Stavsborgsskolan. Besök på nyligen invigda Boo gårds skola och Sigfridsborgs skola är också inplanerade.

– Vi är i den angenäma och unika situationen att vi bygger flera nya skolor. En skolbyggnad ska användas i väldigt många år och vara anpassad för en undervisning som är i ständig utveckling och som blir alltmer individanpassad. Därför är det befogat att ta in expertis som hjälper oss att våga tänka nytt baserat på modern forskning, säger Einar Fransson.

VILL DU VETA MER? Kontakta Elisabeth Lindberg, utbildningsstrateg, elisabeth.lindberg@nacka.se eller Einar Fransson, produktionsdirektör och skolchef, einar.fransson@nacka.se.

Foto: Mattias Edwall.

Sidan uppdaterades: