Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Robert Rizzo tog steget och utbildade sig till barnskötare

Nackas kommunala skolor och förskolor samarbetar med Addera kompetens för att få fler utbildade medarbetare. Robert Rizzo tog chansen att vidareutbilda sig och efter kvällsstudier på distans, parallellt med att han jobbat, är han nu färdig barnskötare.

robert-rizzo-4-350x350.jpgEfter att Robert slutat på Magelungens behandlingsskola blev han tipsad om att söka jobb på Sickla skola. Och det gick vägen. Han fick jobb som elevassistent och resurs. Med tiden fick han ett ökat ansvar och fick jobba med större grupper på fritids. Nu har han varit på skolan i fyra år.

- Det bästa med mitt jobb som elevassistent är relationen med barnen. Jag värderar högt att kunna vara en trygg person som barnen litar på. Jag har en viktig roll i barnens sociala samspel och att kunna hjälpa dem att lösa konflikter, säger Robert.

Bra att vila på en teoretisk grund

Det var Roberts chef som uppmanade honom att ta chansen att studera till barnskötare och det fick honom att söka.

- Jag tycker att man ska ha någon form av utbildning. Inte för att hacka ner på dem som inte har utbildning men det är bra att ha de teoretiska delarna. Det gör att man bättre förstår varför saker blir som de blir.

Perfekt att kunna läsa på kvällstid och distans

Robert blev antagen och har nu studerat under 13 månader på kvällstid och på distans parallellt som han arbetat. I september 2022 tog han examen och är nu färdigutbildad barnskötare.

- Det var perfekt för mig att läsa på kvällstid och på distans. Utbildningen har gjort att jag känner mig tryggare i min roll. Jag tänker också annorlunda. Jag har fått förståelse för varför man gör vissa saker och jag ifrågasätter mig själv, varför jag väljer vissa arbetssätt och vad det är för syfte med det jag gör.

En riktigt bra utbildning

Han är nöjd med utbildningen och berättar att kommunikationen med läraren fungerat bra. Det har också underlättat mycket att en kollega läste samtidigt, det var värdefullt att ha någon att bolla med.

- Till alla barnskötare som ännu inte läst utbildningen vill jag säga att detta är en riktigt bra utbildning med ett smidigt upplägg med bra och snabb återkoppling från lärarna. Jag har fått coachning och stöttning hela vägen.

Vad är det viktigast som du tar med dig från utbildningen?

- Vikten av planering och utvärdering. Under utbildningen fick vi lägga upp olika scenarier utifrån ett teoretiskt perspektiv och det gör att jag nu har en mer genomtänkt tanke med det jag gör i mitt arbete.

VILL DU OCKSÅ LÄSA TILL BARNSKÖTARE ELLER ELEVASSISTENT?
Addera kompetens erbjuder Skolverkets nationella yrkespaket för barnskötare och elevassistent. Utbildningen består av ett yrkespaket Barnskötare – Elevassistent Bas, 900 poäng plus påbyggnad barnskötare 400 poäng eller påbyggnad elevassistent 400 poäng. Vill du läsa mer om utbildningens mål och vilka kurser som ingår besök Skolverkets sida för Yrkespaket Barn och Fritid.

Blir du nyfiken och vill veta mer om att läsa till barnskötare eller elevassistent? Kontakta projektstrateg Marta Espinoza på marta.espinoza@nacka.se

Sidan uppdaterades: