Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Elever från Sydkorea besökte Nacka gymnasium

Idag hade Nacka gymnasium besök av fyra elever och två lärare från CB Science Highschool i Sydkorea. De deltog på lektioner i fysik, samhälle, kemi och biologi. Dessutom höll de presentationer och eleverna ställde frågor till varandra. Elever och lärare från Sydkorea är överens: eleverna verkar lyckligare i Sverige!

I våras besökte nio skolchefer från Chungcheongbuk-do Office of Education i Sydkorea Nacka gymnasium och Myrsjöskolan för att undersöka möjligheten till ett eventuellt elevsamarbete. Och idag, den 11 september, kom fyra elever och två lärare från Sydkorea till Nacka gymnasium.

– Det är väldigt lärorikt med internationella samarbeten. Det är värdefullt att få lära sig om andra kulturer, få en inblick i hur undervisningen fungerar i andra länder och se att allt inte är som i Sverige, säger Anna Stiby, lektor och förestelärare i biologi och kemi.

Under dagen fick Nacka gymnasiums elever lära sig mer om Sydkorea och ta del av elevprojekt. De hade många nyfikna frågor om projekten, om Sydkorea och livet som student. Det som väckte störst reaktioner var de Sydkoreanska elevernas långa skoldagar från kl. 8 till 17.30, med efterstudier eller studiehjälp fram till kl. 22.00.

Sim Yuchan, elev från Sydkorea, berättade att han länge har drömt om att få komma till Sverige eftersom han är väldigt intresserad av svenskproducerad musik. På frågan om han upptäckt någon skillnad mellan ländernas skolor var hans direkta svar:

– All positiv energi från eleverna här gör mig så lycklig. I Sydkorea är alla studenter så trötta.

Chungcheongbuk-do Office of Education i Sydkorea tog kontakt med Nackas kommunala skolor 2022. De ville arrangera en studieresa till ”Nobelprisets hemland” för elever med särskilt intresse för naturvetenskap, teknik och matte. Hur samarbetet kommer att utvecklas framåt återstår att se:

– Det är inte riktigt bestämt än. Vi har inte haft svenska elever i Sydkorea på många år, det skulle kunna bli nästa steg. Vi skulle även vilja skicka dit tre mattelärare, som arbetar med ett forskningsprojekt, för att se hur deras matteundervisning fungerar, säger Carina Lepp Persson, biträdande rektor på Nacka gymnasium.

Även Myrsjöskolan fick långväga besök idag. Där fick en grupp mellan- och högstadieelever från samma delegation spela kortspelet ”Climate Call” tillsammans med de svenska eleverna. Även dessa elever hade förberett presentationer om Sydkorea och fick vara med på olika lektioner.

Sidan uppdaterades: