Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Hälsa och omsorg

Utevistelse och utepedagogik är en stor viktig del av vår verksamhet.

Vi är ute mycket

Vi ger barnen en bra start på dagen med att vara utomhus i friska luften och erbjuda lekfulla aktiviteter - utepedagogik. Vi promenerar och utforskar förskolans gårdar och vårt närområde. Barn och pedagoger upptäcker tillsammans och upplever naturen med undersökning av stenar, kastanjer, träd, vattenpölar och djurens liv. Förskolans yngsta sover utomhus i sina barnvagnar efter lunchen. Förskolans äldre vilar inne med frisk luft från vädrande fönster.

barn-i-sandlada-vilan-ny.jpg

Vi inspirerar till rörelseglädje

Pedagogerna uppmuntrar barnen till rörelseglädje och ser rörelselek som som en god metod att få höja puls, öka kroppskoordination, lära känna sin kropp och öva upp sin motoriska färdigheter med balans. Vi arrangerar rörelseaktivitet både ute och inne med musik och dans, bollsport, gymnastikövningar, yoga, hinderbana, "röris" inspirerade övningar.

Vi inspirerar till matglädje

Kostlära är en viktig lära för livet. Vi arbetar medvetet med att öka barnens lust och nyfikenhet att prova nya smaker samt öka förståelsen för värdet i att äta rätt och balanserat. Vi undviker socker/sötade produkter i största möjligaste mån. Vi serverar frukt och grönsaker varje dag. Till lunchen serveras en grönsaksbuffé med alternativ och valmöjligheter. Matsedeln är variationsrik och det finns alltid vegetariskt alternativ. Kökets personal lagar mat såsom soppor, grytor, potatismos och vegetariska biffar från grunden. Barnen tränar sin förmåga att identifiera kroppens signaler om hunger, törst och mättnad. Barnen stöttas i att göra bedömningar och ta mat själva. Pedagoger på Vilans förskola deltar i ett "Måltidspedagogiskt nätverk" för ökade kunskaper och inspiration hur vi kan arbeta med matlust och hållbarhet i minskat svinn på förskolan.

Läs gärna vägledningsdokumenet Hållbara Måltider som Kommunala skolor och förskolor i Nacka följer (PDF-dokument, 1,1 MB)

Vilans förskola ligger på 3:e plats bland förskolor i Nacka när det gäller koldioxidekvivalanter (CO2e). Läs Rapporten här.

Sidan uppdaterades: